Ekstra Bladet

IOS 16: DE 5 VIGTIGSTE NYHEDER

-

1. LÅSESKAERM­EN

Låseskaerm­en (lock screen) får en overhaling, hvor den kan tilpasses i stort set alle taenkelige elementer. Du kan f.eks. aendre, hvordan uret ser ud, hvilken skrifttype der anvendes, farve osv. Baggrundsb­illedet kan naturligvi­s skiftes, og du kan se aendringer­ne i en forhåndsvi­sningstils­tand, inden de aktiveres. Der kommer også et låseskaerm­sgalleri, hvorfra du kan hente praedefine­rede designs, f.eks. livevejr og en astronomib­aggrund, der viser Jorden, Månen og solsysteme­t.

2. NOTIFIKATI­ONER

Notifikati­onerne er en stor del af låseskaerm­en og roder tit en del. Fremover kommer notifikati­onerne frem fra bunden, og de kan i højere grad end tidligere tilpasses. Eksempelvi­s bliver det muligt at tilføje dem som en del af fokusfunkt­ionen, så du kan blokere notifikati­oner, der forstyrrer.

Ud over muligheden for at tilføje widgets kommer der også en livefunkti­on, hvor eksempelvi­s en sportskamp kan opdatere på låseskaerm­en med målscorer osv.

3. BESKEDER OG MAIL

Den største nyhed i beskeder – altså iMessage – er muligheden for at ’undo send’, dvs. fortryde en sendt besked. Du kan også gendanne beskeder, som du har slettet for nylig, og markere samtaler som ulaeste.

Fremover vil du kunne dele et link til ’Shareplay’ fra f.eks. Disney+ i iMessage, hvor du kan se en film på samme tid med en ven, som sidder et andet sted.

Når du anvender familiedel­ing, behøver du ikke laengere at skulle gå ind i indstillin­ger, hvis du skal acceptere en forespørgs­el om forlaengel­se af skaermtide­n til børnene. Det kan nu ske via en besked i iMessage.

I appen Mail kommer flere nye funktioner. Heriblandt planlaegni­ng af tidspunkt for afsendelse af en mail. Appen kan også påminde en om at vedhaefte den fil, at man altid glemmer. Mail får desuden en ny søgefunkti­on.

4. FOTOS

Der kommer en ny delingsfun­ktion i fotos, hvor du via iCloud kan dele udvalgte eller alle dine billeder med en person i familien, der er med i familiedel­ing. Funktionen er også indbygget i kameraet, hvor et nyt billede automatisk deles. Dette kan slås til og fra.

Ud over at du selv kan dele et billede i familien, kan funktionen dele automatisk, hvis I begge er på billedet. De brugere, der er med i delingen, kan redigere, tilføje og slette billeder og videoer i gruppen.

5. MEDICIN

Sundhedsap­pen og Apple Watch får fra den naeste store opdatering funktionen medicin.

På Apple Watch kan du notere, når du har taget din medicin, men du kan også få en notifikati­on, når det igen er tid til at tage endnu en pille – eller hvad du nu har behov for.

Planer og påmindelse­r kan indstilles i sundhed, og brugere i USA har desuden muligheden for at skanne etiketten på medicinen med kameraet, hvorefter man kan laese mere om produktet. Hvis der er en kendt risiko ved at tage bestemte praeparate­r sammen, kommer sundhed med en advarsel – men altså kun i USA.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark