Ekstra Bladet

MIT LIV HAR VAERET I FARE HVERT ENESTE ØJEBLIK

FRA HELVEDE TIL COPENHELL: Det ukrainske band Jinjer spillede på den københavns­ke metalfesti­val, selvom det blot er få dage siden, de forlod krigen

- EMMA BUSK FOTO: PER LANGE eb@eb.dk

Eugene Abdukhanov­s baghave er efter russernes invasion af Ukraine bogstaveli­gtalt blevet forvandlet til et minefelt.

Han har venner, der er døde i kampen mod den russiske invasionsm­agt. Og han har ikke set sin kone og sin yngste søn i tre måneder.

Alligevel stod bassisten og resten af det ukrainske band Jinjer i går eftermidda­g på scenen på den københavns­ke metalfesti­val Copenhell.

Bandets fire medlemmer har fået saerlig tilladelse af den ukrainske regering til at forlade krigen i hjemlandet for en stund og tage på turné, og Ekstra Bladet fik inden showet mulighed for en kort snak med Eugene Abdukhanov.

– Siden den første uge efter invasionen har vi gjort, hvad vi kunne, for at støtte forskellig­e velgørende formål, men vi følte alle sammen, at vi ikke gjorde nok. Vi savnede at optraede, og vi havde hele sommeren booket, så det gav mening at bede om tilladelse fra kulturmini­steriet, for så kan vi også gøre vores for at sprede budskabet. Vi kaemper på vores egen frontlinje, siger han.

To verdener

Ekstra Bladet møder Eugune Abdukhanov i festivalen­s presseområ­de. En lille oase, der ligger en smule tilbagetru­kket fra støvet og den høje, hårde musik på pladsen.

Og det er tydeligt, at kontrasten til det liv, han for en stund har lagt bag sig i Ukraine, er slående for den 35-årige bassist.

– Det er to modsatte verdener. Der er intet i verden, der kan sammenlign­es med krig. Det er den vaerste katastrofe nogensinde. Jeg har følt mig fanget i tre måneder, og mit liv har vaeret i fare hvert eneste øjeblik.

– At komme ud af det og komme her var et chok til at starte med. Pludselig er vi i fredelige omgivelser, folk er bekymrings­løse, og alt er fint. Der er ingen missiler, ingen sirener og ingen luftalarme­r. Det kan jeg ikke helt vaenne mig til. Jeg bliver nok aldrig det samme menneske igen, siger Eugene Abdukhanov.

Venner er døde

Han ønsker i løbet af det korte interview ikke at gå mere specifikt ind i, hvad han personligt har oplevet de seneste måneder, da det er for hårdt at tale om.

Alligevel falder snakken på den krigsplage­de region Donetsk, fordi det er her, Jinjer blev dannet tilbage i 2008.

– Det er det vaerste, der sker lige nu i Donetsk. Hele den mandlige befolkning er tvunget i krig og tvunget til frontlinje­n for at kaempe, siger han, inden hans stemme knaekker.

Men Eugene Abdukhanov insisterer på at fortsaette.

– Jeg skal lige sige det her. Jeg har venner, der er blevet tvunget i krig. De er blevet udstyret med rifler og intet andet, og så bliver de sendt til fronten. Mange er allerede døde, og de ønskede aldrig nogensinde at slås. De er blevet taget som gidsler i denne her situation af Putin, og nu bliver de brugt som slaver.

– Det kommer jeg aldrig nogensinde til at kunne tilgive.

Det er terapi

I går glemte Eugene Abdukhanov og resten af Jinjer dog krigen og alle dens ofre for en stund til koncerten på Hades, den andenstørs­te scene på Copenhell.

– Det er den eneste pause, jeg får. Det er det eneste tidspunkt, hvor jeg ikke føler sorg og smerte. Den tid, jeg står på scenen, er det eneste tidspunkt, hvor jeg føler mig glad, og jeg føler mig taknemmeli­g over for både publikum og festivalen for at give os denne her mulighed, siger han.

Jinjer turnerer resten af sommeren i hele Europa, inden de vender hjem til Ukraine igen.

Der er intet i verden, der kan sammenlign­es med krig. Det er den vaerste katastrofe nogensinde

 ?? ?? I sikkerhed på scenen
I mere end tre måneder har Eugene Abdukhanov måttet undvaere sin kone og sin yngste søn, der er flygtet. Nu turnerer han Europa rundt med resten af Jinjer.
I sikkerhed på scenen I mere end tre måneder har Eugene Abdukhanov måttet undvaere sin kone og sin yngste søn, der er flygtet. Nu turnerer han Europa rundt med resten af Jinjer.
 ?? ?? – Der er ingen missiler, ingen sirener og ingen luftalarme­r, fortaeller Eugene Abdukhanov om at vaere på Copenhell.
– Der er ingen missiler, ingen sirener og ingen luftalarme­r, fortaeller Eugene Abdukhanov om at vaere på Copenhell.
 ?? ?? Forsanger i Jinjer, Tatiana Shmailyuk, er verdensber­ømt for at vaere en imponerend­e growler.
Forsanger i Jinjer, Tatiana Shmailyuk, er verdensber­ømt for at vaere en imponerend­e growler.
 ?? ??
 ?? ?? Der var opbakning til Ukraine under koncerten.
Der var opbakning til Ukraine under koncerten.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark