Ekstra Bladet

’Mr. Le Mans’ slog til IGEN IGEN IGEN IGEN IGEN IGEN IGEN

- LARS BACH

Sidste søndag kørte ni danske racerkører­e over stregen – de havde fuldført den

90. udgave af verdens største motorløb: 24-timers-løbet i franske Le Mans.

Af de ni kom tre på podiet: Marco Sørensen vandt, mens Nicki Thiim blev nummer tre i GTE Amklassen, og Oliver Rasmussen blev nummer tre i LMP2-klassen. Det var Oliver Rasmussens debut i løbet.

Det er fine og flotte resultater, og vi danskere er godt vante med topresulta­ter i det klassiske motorløb.

For manden, de kalder ’Mr. Le Mans’, er paeredansk, det er naturligvi­s Tom Kristensen. Og i dag er det praecis 17 år siden,

2005, at manden fra

19. juni

Hobro som den første i historien tog sejr nummer syv i det traditions­rige løb i en Audi R8. Han gennemført­e løbet sammen med finske J.J. Letho og tyske Marco Werner.

Tom Kristensen­s store succes i Frankrig betød, at motorsport­sgale danskere rejste til den mellemstor­e franske provinsby. Faktisk var der i de år i omegnen af 50.000 danskere på plads på tribunerne og områdets campingpla­dser.

Målløs vinder

Og den danske verdenspre­sse var naturligvi­s også på plads – inklusive Ekstra Bladets Brian Askvig.

Så vi giver ordet til kollega Brian, der dagen efter Tom K.s fantastisk­e sejr fyldte det meste af avisens sportstill­aeg:

’Det sidste, der i går kunne give en høreskade i Le

Mans, var brølet fra titusinder af danske tilskuere, der efter 24 timers utålmodig venten endelig kunne hylde Tom Kristensen som vinder af løbet.

(...) Sidste omgang forløb som et triumftog for Tom Kristensen i bilen, og da motoren var slukket, og fansene skreg, løb glaedestår­erne ned ad kinderne på den første mand, der syv gange har vundet verdens største motorløb.

– Kaere danskere. Jeg kan ikke finde ord, sagde Tom Kristensen fra sejrspodie­t.

Og det kunne han faktisk ikke. I stedet slog han ud med armene og lod sin praestatio­n tale for sig selv, mens danskerne selvfølgel­ig tilgav ham og bare skreg endnu mere.

Succesen fortsatte

Stadig pakket ind i sin taetsidden­de køredragt (...) fandt Tom Kristensen dog ordene frem, blandt andet om, hvordan han på sidste omgang blev overmandet af følelser.

– Da begyndte tårerne at løbe, indrømmede han.

Tom Kristensen kørte selv Audi R8’ren over målstregen til den historiske sejr,’ sluttede Brian Askvigs reportage.

Tom Kristensen­s sejr i 2005 var hans sjette i traek, og Tom Kristensen havde dermed vundet alle de gange, han havde gennemført løbet på Le Mans! Og sejrene fortsatte, i alt vandt Tom Kristensen løbet ni gange. Han stillede op 18 gange i alt og gennemført­e 14 løb. Sidste gang var i 2014.

Kilder: Ekstra Bladet, DagsDato.dk, Sport.tv2.dk, Wikipedia. org, Zur.Nieden.de

 ?? FOTO: AP ?? Tom Kristensen jubler, efter han har kørt sin Audi R8 til endnu en sejr på Le Mans.
FOTO: AP Tom Kristensen jubler, efter han har kørt sin Audi R8 til endnu en sejr på Le Mans.
 ?? FOTO: MORTEN BJØRN JENSEN ?? Det er ikke verdens flotteste trofae, Tom Kristensen sidder med, men det er et af motorsport­ens vigtigste!
FOTO: MORTEN BJØRN JENSEN Det er ikke verdens flotteste trofae, Tom Kristensen sidder med, men det er et af motorsport­ens vigtigste!

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark