Ekstra Bladet

FORSVARER SIG INDAEDT

GIVER SIG IKKE: To tidligere fodboldpra­esidenter slås for eftermaele­t i schweizisk retssal

- JAN JENSEN Jeg har tjent mange penge, siden jeg var 17 år, så det var ikke rigtig noget, jeg gik saerligt op i jaj@eb.dk

Det kan godt vaere, at Sepp Blatter og Michel Platini er nogen skiderikke­r, og at de har misbrugt fodboldens penge, men de giver sig ikke uden kamp til det sidste.

Nu slås de i retten i Bellinzona i Schweiz for at redde deres eftermaele.

Retssagen har kørt siden 8. juni, og sidste dag foran de tre dommere er på onsdag, hvor de begge får lov til at komme med en sidste kommentar. Der ventes dom i sagen 8. juli.

Lige nu er stillingen den, at statsankla­ger Thomas Hildbrand har kraevet 86-årige Blatter og 66årige Platini idømt en betinget faengselss­traf på et år og otte måneder samt en prøvetid på to år.

Blatter, som var FIFA-praesident fra 1998 til 2015, er blandt andet anklaget for bedrageri, underslaeb og dokumentfa­lsk.

Michel Platini, UEFA-praesident og vicepraesi­dent i FIFA fra 2007 til 2015, er anklaget for bedrageri, medskyldig i underslaeb og uretmaessi­g tilegnelse af FIFA’s penge.

Mistaenkel­ig overførsel

Hele sagen bunder i en overførsel på 15 millioner kroner fra Blatter til Platini i 2011. Blatter siger, det var løn for konsulenta­rbejde, som Platini havde udført som saerlig rådgiver for ham selv og for FIFA fra 1998 til 2002. Sandheden er måske snarere, at det var betaling/bestikkels­e for at få Platinis støtte til endnu et genvalg som praesident.

Ved valget som FIFA-praesident i 2011 blev Blatter udfordret af Mohamed bin Hammam fra Qatar.

Blatter havde brug for de europaeisk­e stemmer, og dem havde Platini godt styr på. Egentlig var det forventet, at Platini selv ville stille op mod Blatter, men den franske UEFA-praesident valgte at vente fire år mere. I stedet gik han med penge på lommen i brechen for Blatter.

Da Sepp Blatter endelig gik af som praesident for FIFA i 2015, lå

det i kortene, at Michel Platini ville blive kåret som hans afløser. Sådan skulle det ikke gå.

Stormede hotel

Forklaring­en er den, at da schweizisk politi under ledelse af statsankla­ger Michael Lauber i maj 2015 stormede hotel Baur au Lac i Zürich og arrestered­e en lang raekke højtståend­e FIFAfolk, blev der samtidig sendt en styrke afsted til FIFA’s hovedkvart­er på FIFA-strasse. Her beslaglagd­e politiet bunker af dokumenter og andet materiale.

Få dage efter politirazz­iaen, som i høj grad var styret af det amerikansk­e forbundspo­liti, FBI, valgte Sepp Blatter selv at traekke sig som praesident, og FIFA besluttede at en ny skulle vaelges på en ekstraordi­naer kongres efter årsskiftet.

Platini blev udråbt som den stensikre kandidat, men Michael Lauber og hans efterforsk­ere fandt i det omfattende materiale, som var blevet beslaglagt hos FIFA, den mistaenkel­ige pengeoverf­ørsel fra Blatter til Platini.

Fundet fik Michael Lauber til at rejse den straffesag mod Blatter og Platini, som nu endelig er nået frem til retten i Bellinzona.

Drømmen visnede bort

Hos FIFA slog man dog til allerede i 2015 og udelukkede både Blatter og Platini fra al fodbold. Platinis drøm om at blive fodboldens førstemand visnede bort.

Platini erklaerer sig uskyldig. Han haevder hårdnakket, at pengene var en tilbagedat­eret tillaegslø­n. Han forklarede i retten, at når han ikke tidligere havde rykket for at få udbetalt de mange millioner, skyldes det, at han aldrig taenkte på penge.

– Jeg har tjent mange penge, siden jeg var 17 år, så det var ikke rigtig noget, jeg gik saerligt op i, sagde Platini foran de tre dommere.

I fredags sagde Sepp Blatter, at han fastholder sin uskyld. Han har i øvrigt virket i ganske fint humør. På et tidspunkt blev han spurgt, om sagen havde haft personlige konsekvens­er for ham. Det havde den da. Han havde mistet en raekke af de aeresdokto­rtitler, som universite­ter rundt omkring i verden har udstyret ham med.

– Men jeg har dog stadig seks tilbage, sagde han med et skaevt smil.

 ?? FOTO: ARND WIEGMANN/RITZAU SCANPIX ?? Med naeb og kløer
Michel Platini og Sepp Blatter kaemper begge det bedste, de har laert for at redde deres skrantende eftermaele.
FOTO: ARND WIEGMANN/RITZAU SCANPIX Med naeb og kløer Michel Platini og Sepp Blatter kaemper begge det bedste, de har laert for at redde deres skrantende eftermaele.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark