Ekstra Bladet

Josephine og Danmark

-

Det gik ikke stille af sig, da Josephine Baker i 1928 besøgte Danmark for at optraede på Dagmarteat­ret og bagefter på en natklub.

Nøgne bryster og et bananskørt i offentligh­eden var ikke ligefrem noget, der var foreneligt med borgerlig moral, og praesten Einar Ege stillede sig i spidsen for de forargede ved at forlange hendes besøg forbudt.

Politimest­eren i København undlod dog at skride ind.

Det havde politiet ingen vedtaegter til at kunne gøre brug af ’i denne specielle situation’, forklarede han, og desuden havde han ’slet ikke lyst til at forbyde noget, der er så yndigt’.

3000 københavne­re tog imod Josephine Baker på Københavns Hovedbaneg­ård, og Dagmarteat­ret var stopfyldt til hendes optraeden.

Den konservati­ve generalkon­sul Johan Hansen var ikke imponeret. Den dyrkelse af ’negerkomik og negerdans’ var ’helt ude i hampen’, mens Politiken gjorde opmaerksom på, at Baker ikke var ’helt neger’ og derfor ikke ’ejer noget af den humor og naturlighe­d, man trods alt plejer at se hos negrene’.

Arkitekten PH var ikke uventet af en anden mening. Han mente, at Baker ’netop er praeget af negrenes naturlighe­d ’, og at hun er ’en barnesjael i dyreham’.

 ?? FOTO: HOLGER DAMGAARD ?? Josephine Baker under besøget i København i 1928. Bananskørt­et blev for altid hendes kendetegn.
FOTO: HOLGER DAMGAARD Josephine Baker under besøget i København i 1928. Bananskørt­et blev for altid hendes kendetegn.
 ?? ?? Josephine Baker i sin uniform. Billedet er taget i London, England, i dagene omkring Anden Verdenskri­gs afslutning.
Josephine Baker i sin uniform. Billedet er taget i London, England, i dagene omkring Anden Verdenskri­gs afslutning.
 ?? ?? Billedet her er taget i Paris i 1926 og kan vel betegnes som vovet. Men 20’rnes Paris var vaesentlig mere frivolt end det i øvrigt racedelte USA, Josephine Baker kom fra.
Billedet her er taget i Paris i 1926 og kan vel betegnes som vovet. Men 20’rnes Paris var vaesentlig mere frivolt end det i øvrigt racedelte USA, Josephine Baker kom fra.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark