Ekstra Bladet

’NÅR MAN ER 80 ER MANIKKE BANGE FOR AT DØ ...’

- MOGENS BILLE

Uffe Ellemann-Jensen var den politiker i nyere tid, som tydeligst delte vandene. Alle anerkendte hans dygtighed, men slog sig på hans vaesen, som mange fandt bedreviden­de og fornaermen­de.

Han erkendte det selv. – Jeg har et problem med, at jeg støder folk fra mig, fordi jeg opfattes som staedig og arrogant. Men jeg har min egen form og vil ikke have, at andre skal bestemme, betroede han nogle journalist­er.

Poul Schlüter så det klart, da han med et skaevt smil udtalte, at han godt med tiden kunne se Uffe som statsminis­ter – bare ikke i Danmark!

Den forudsigel­se var dog taet på at blive gjort til skamme ved valget i 1998, da Uffe som leder af den borgerlige opposition kun var 89 stemmer fra at erobre Statsminis­teriet. Men et interview i Ekstra Bladet med forsideove­rskriften ’Den er hjemme’, som blev bragt på selve valgdagen, kostede ham formentlig sejren. Det tog heller ikke kegler hos vaelgerne, at han under den afsluttend­e tv-debat skaeldte publikum ud med ordene: ’Kan råbehovede­rne ikke klappe sammen eller skrubbe af.’

I det hele taget var hans lunte kort – ikke mindst over for journalist­er. Ve den, som havde fabrikeret en artikel, Uffe ikke syntes om. Vedkommend­e fik en skideballe i andres påhør. Jeg har selv prøvet det.

Hovedfjend­en

Uffe betragtede Socialdemo­kratiet som hovedfjend­en i sin 11 år lange udenrigsmi­nistertid (1982-1993). Han stolede ikke på folk som Anker Jørgensen, Kjeld Olesen, Svend Auken og Lasse Budtz, der sammen med de radikale, SF og Venstresoc­ialisterne tvang den borgerlige regering til at føre en sikkerheds- og forsvarspo­litik, som var lodret imod dens egne synspunkte­r (kaldet fodnote-politikken).

Han påkaldte sig gang på gang opposition­ens vrede,

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark