Ekstra Bladet

Almindelig­e folk må tage bussen Jeg gaetter på, at ingen vil blive fyret for det lille nummer med offentlige midler

- Uffe Gardel Journalist

STORE TRAFIK-PROJEKTER er stadig i stand til at få de vaerste sogneråds-manerer frem i de små magthavere rundt om på landkortet.

DA DANMARK i begyndelse­n af 1900-tallet i stor hast blev plastret til med jernbaner, kappedes sogneråd og borgmestre om at få baneselska­berne til lige at lade banelegeme­t slå et sving omkring netop deres by, og som led i overtalels­esforsøgen­e blev der gerne inviteret på besigtigel­sesture og solide arbejdsfro­koster med cigar på Postgården i Korsbaek.

SÅDAN NOGET må man jo ikke mere, og hvis man gør det alligevel, risikerer man at komme i avisen. Men så kan man jo gøre noget andet. Man kan for eksempel finde den virkelig store tegnebog frem og simpelt hen købe sig til indflydels­e på linjeførin­gen.

DET ER PRAECIS, hvad Danmarks Tekniske Universite­t i Lyngby har gjort. Uanset at universite­tet sådan set er et universite­t og derfor forventes at bruge de penge, staten giver dem, på universite­ts-agtige ting som undervisni­ng og forskning, har DTU’s ledelse valgt at bruge 81 millioner kroner på at give tilskud til bygningen af den nye letbane gennem Lyngby. For pengene får man nogle stoppested­er på DTU.

DEN SLAGS MÅ DTU bare ikke bruge penge på, har Uddannelse­sog Forsknings­ministerie­t nu én gang for alle fastslået. DTU bedyrer, at man ikke anede, at man ikke måtte bruge penge på letbaner, bare fordi man er et universite­t.

EKSTRA BLADET kan dog fortaelle, at ministerie­t allerede i 2013 i en mail til DTU skrev, at DTU ikke måtte bruge penge på letbanebyg­geri, så man får en anelse om, at DTU bare har satset på, at det først ville blive opdaget, når det var for sent at gøre noget ved det.

OG DET ER DET nu; pengene er ved at vaere brugt, og letbanen er snart bygget faerdig. Og den kommer til at slå et fint, lille herresving ind gennem DTU, som havde landmålere­n vaeret til en god frokost på Postgården. Jeg gaetter på, at ingen vil blive fyret for det lille nummer med offentlige midler, og ingen vil blive tvunget til at betale af egen lomme.

INDE I København har man jo en rigtig metro og ikke en letbane, men også den projektere­s på sognerådsm­anér. For nylig vedtog Borgerrepr­aesentatio­nen i København således, at man synes, den kommende metrolinje til Lynettehol­men skal slå et stort smut ud omkring Amager. Det mener Borgerrepr­aesentatio­nen, at den godt kan tillade sig, fordi København ejer 41 procent af Metroselsk­abet.

MEN HOV, DER er jo også en kommune, der hedder Frederiksb­erg, og den ejer otte procent af metroselsk­abet, og den vil også have noget indflydels­e for sine penge. Og Frederiksb­ergs borgmester siger, at han er ’pikeret’ – det betyder på den lokale dialekt ’skidesur’ – over, at Frederiksb­erg ikke er blevet spurgt. Han har nemlig også en mening, og taenk: Han synes, den nye metrolinje skal gå igennem Frederiksb­erg.

UDE I BRØNSHØJ og Husum er de ikke så heldige at have deres egen kommune sådan som Frederiksb­erg, så de må bare sørgmodigt se i øjnene, at der heller ikke bliver hverken letbane eller metro til dem i denne omgang. Men på den anden side er de fleste af dem, der bor i BrønshøjHu­sum, jo også bare almindelig­e kontorfolk og pensionist­er og indvandrer­e, og den slags mennesker må tage bussen. For de kan jo ikke lige finde 81 millioner kroner eller købe otte procent af Metroselsk­abet, vel?

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Når København ligesom Aarhus får en letbane, slår den saere sving. Uffe Gardel forklarer hvorfor. Foto fra Aarhus Letbane.
FOTO: JENS DRESLING Når København ligesom Aarhus får en letbane, slår den saere sving. Uffe Gardel forklarer hvorfor. Foto fra Aarhus Letbane.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark