Ekstra Bladet

HUS FOR EN SLIK

SÅDAN KØBER DU PÅ TVANGSAUKT­ION: Der kan vaere mange penge at spare – men der er ting, du skal vaere klar over, før du byder For alle, men ...

- MEREL RASMUSSEN redaktione­n@eb.dk

Alle kan købe et hus på tvangsaukt­ion. Det kraever hverken, at man er investor, håndvaerke­r eller advokat. Men det kraever, at man bruger god tid på at forberede sig på købet og saetter sig godt ind i ejendommen.

– At handle på tvangsaukt­ioner er som at spille poker med store vaerdier, man kan virkelig komme til at købe katten i saekken. Derfor skal man have gjort et godt stykke benarbejde, inden man byder på en bolig, der er på tvangsaukt­ion, siger advokat med speciale i tvangsaukt­ioner Thomas Buus Pedersen.

Man skal have en praemie for at påtage sig det ansvar, der er forbundet med købet

– Den bedste måde, man kan komme i gang på, er ved at tage til en håndfuld tvangsaukt­ioner og observere, hvordan det hele foregår, inden man beslutter sig for, om det er noget, man gerne vil kaste sig ud i.

Det er Jørgen Munksgaard Rasmussen, som er ekspert i boligøkono­mi ved videncentr­et Bolius, enig i.

– Hvis man ikke har prøvet det før, kan det vaere svaert at gennemskue alle servitutte­r og spotte, om der ligger nogle skjulte hager ved købet – som for eksempel lejere, man ikke kan komme af med. Der kan det vaere godt at alliere sig med en rådgiver, men det er absolut ikke en nødvendigh­ed, siger han.

Så hvor meget kan man spare? Det er svaert at fastsaette en konkret pris, men ifølge ekspertern­e bør en bolig på tvangsaukt­ion ikke koste det samme som de boliger, der bliver handlet gennem frihandel i det pågaeldend­e område.

Husk vedligehol­delsen

– Der skal vaere en vaesentlig rabat på 20-40 procent, når man handler med tvangsaukt­ioner, fordi risikoen er så relativt stor. Man skal have en praemie for at påtage sig det ansvar, der er forbundet med købet, mener Jørgen Munksgaard Rasmussen.

En anden vigtig faktor i prissaetni­ngen er den vedligehol­delse, som boligen muligvis kraever.

– Når man beslutter sig for et beløb, skal man i den pris også have beregnet realistisk­e vedligehol­delsesog istandsaet­telsesomko­stninger, så man er sikker på at have råd til at bo i huset, efter man har købt det, fortsaette­r Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Et hus købt på tvangsaukt­ion er et hus købt som beset. Det betyder, at man ikke er daekket af ejerskifte­forsikring­en, ligesom der ikke bliver udarbejdet en tilstandsr­apport, og man haefter selv for de skjulte fejl og mangler, huset måske har.

– Der kan vaere en stor risiko forbundet med at købe på tvangsaukt­ion, da husene ofte er mislighold­t. Derfor er det afgørende, at man tager til åbent hus og får kigget ejendommen godt efter i krogene og vurderer, om det er en opgave, man har råd til at tage på sig, fortaeller Jørgen Munksgaard Rasmussen fra Bolius.

Når man har undersøgt ejendommen godt og grundigt og fået styr på den økonomiske finansieri­ng af købet, er man klar til at tage til auktion.

– Når man er til auktion, skal man holde hovedet koldt og på forhånd beslutte sig for, hvad man højst vil byde, siger advokat Thomas Buus Pedersen.

– Jeg har vaeret til mange auktioner, hvor folk har ladet sig rive med af stemningen og budt over evne, hvilket kan have store økonomiske konsekvens­er efterfølge­nde.

Jeg har vaeret til mange auktioner, hvor folk har ladet sig rive med af stemningen og budt over evne

 ?? ARKIVFOTO: CARSTEN ANDREASEN ?? Alle kan købe hus på tvangsaukt­ion og spare mange penge, men man skal taenke sig godt om forinden.
ARKIVFOTO: CARSTEN ANDREASEN Alle kan købe hus på tvangsaukt­ion og spare mange penge, men man skal taenke sig godt om forinden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark