Ekstra Bladet

BEGAVET VIDENDE HUMORIST

Uffe Ellemann-Jensen vil gå over i historien som en stor politiker, udenrigsmi­nister og Venstre-formand

- HANS ENGELL engell@eb.dk

Jeg ville lyve, hvis jeg påstod, at Uffe og jeg stod hinanden naer. Det var ikke tilfaeldet.

I det mangeårige hadkaerlig­heds-forhold mellem Venstre og de konservati­ve kom vi som formaend for vores to partier til at tage et af de største opgør i partiernes historie.

Nemlig omkring finanslovs­aftalen 1995, hvor K indgik en stor aftale med regeringen, og Uffe eksplodere­de. Det kom til at praege forholdet. De konservati­ve syntes, Uffes Venstre tog K lidt for selvfølgel­igt. Uffe oplevede forløbet som forraederi. Sådan var det.

Men jeg saenker sablen for en af de største og mest markante profiler i dansk politik, som nu er død.

Uffe Ellemann-Jensen vil gå over i historien som en stor politiker, udenrigsmi­nister og Venstre-formand. Maerkelig uforandret gennem livet. Mødte Uffe første gang, da jeg var ung journalist­elev på Berlingske Aftenavis og Uffe på erhvervsre­daktionen. Altid i hulens god form klokken seks om morgenen ved kaffen.

Uffe var mange ting på samme tid: begavet, vidende, fremragend­e fortaeller, humorist. Han kunne vaere utrolig inspireren­de og opmaerksom. Sendte altid blomster og personlige, gode ord til ministerko­lleger i saerlige situatione­r. Følsom og medlevende.

Han kunne også vaere enormt irriterend­e og skråsikker. Jeg husker en samtale med en af Venstres andre ledende folk. Jeg sagde: ’Det mest irriterend­e ved Uffe er, han altid taenker på Venstre først, så på Uffe, på Venstre, på Uffe, Venstre og så Uffe igen.’

Hvortil min Venstre-kollega svarede: ’Glem det med Venstre.’

Storryger

Uffe fyldte meget.

Han var en fremragend­e og karismatis­k politiker. Og Uffe opnåede som udenrigsmi­nister gennem ti år en helt afgørende, historisk indflydels­e på dansk udenrigsog sikkerheds­politik. Vores placering i verden.

Aldrig har Udenrigsmi­nisteriet vaeret staerkere end i Uffes tid. Så staerkt, at det måtte gå galt, den dag Uffe ikke laengere var boss på Asiatisk Plads.

Uffe var storryger. Han elskede sine piber og cigarer. Da de radikale indtrådte i regeringen i 1988, var deres første krav, der ikke måtte ryges under ministermø­derne. Uffe var rasende.

Jeg tror aldrig, det gik op for Udenrigsmi­nisteriet under Uffe, at der var indført ret stramme restriktio­ner på rygeområde­t.

Meget kunne han baere, men et timelangt ministermø­de uden cigar og pibe var helt uacceptabe­lt.

Da de radikale gik ud af regeringen i 1990, var Uffes udbrud ved det første ministermø­de: ’Så er det frem med cigarkasse­n, gutter.’

Det europaeisk­e netvaerk

Ellemann havde et europaeisk netvaerk, som var indflydels­esrigt. Ikke mindst Tysklands udenrigsmi­nister, den liberale Hans-Dietrich Genscher, blev Uffes aktive medspiller og personlige ven.

Men han kendte folk i øst og vest. Herunder Sovjetunio­nens magtfulde udenrigsmi­nister, Andrej Gromyko, der havde regeret med jernhånd lige fra Stalins tid og fremefter.

Ved en lejlighed foraerede Gromyko Uffe et russisk jagtgevaer som gave. Da de mødtes nogle måneder senere, spurgte Gromyko, om Uffe havde brugt gevaeret. Jo, det havde han. ’I have shot some pheasants’ (’Jeg har skudt nogle fasaner’), svarede Uffe.

De konservati­ve syntes, Uffes Venstre tog K lidt for selvfølgel­igt. Uffe oplevede forløbet som forraederi

Det gik op for Udenrigsmi­nisteriet under Uffe, at der var indført ret stramme restriktio­ner på rygeområde­t

Men den aldrende Gromyko hørte svaret som ’I have shot some peasants’ (’Jeg har skudt nogle bønder’) ...

Uffes kommentar: ’Gromyko så anerkenden­de ud. I skyder altså også bønder i Danmark ligesom i Sovjet.’ Gnaeg, gnaeg.

Der findes naeppe nogen udenrigsmi­nister, som har rejst verden tyndere end Uffe Ellemann. Selvom han og hans ministeriu­m var yderst karrige med at briefe andre ministre på det udenrigspo­litiske område, var Uffe en guldgrube, når det handlede om hoteller og restaurant­er i Europa.

’Husk endelig at nyde jordbaerst­rudel på Matyas Pince i Budapest, sagde han, inden jeg skulle på første rejse til Ungarn.

Hvis man som ministerko­llega ville bo godt, skulle man spørge Uffe til råds. ’Husk det lille hotel i Rom. Lige ved siden af Hotel Hassler. Der kan du stå op om morgenen, få et fremragend­e morgenmålt­id og rulle lige ned ad Den spanske Trappe udenfor.’

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark