Ekstra Bladet

Uffe og Muren

-

Blandt Uffe Ellemann-Jensens store politiske resultater var hans evne til at favne det nye Europa efter Murens fald og Sovjets sammenbrud og knytte Baltikum til Vesten.

Han forstod de muligheder og udfordring­er, det ville give. At det ikke bare var en mur, der var vaeltet, men en ny verden og Europa, som voksede frem.

Andre partier var langsommer­e til at fange den dagsorden, og det blev en af grundene til Venstres store fremgang i Uffe-årene. Han var bevidst om, at intet ville vaere, som det havde vaeret.

På samme måde havde han en stor del af aeren for den moderniser­ing, der skete i partiet Venstre. Pludselig blev det gamle bondeparti stort i byerne. Ikke kun hans, men i høj grad også Anders Foghs og Claus Hjorts fortjenest­e.

Det mødte selvfølgel­ig kritik i det klassiske Venstre. Det bor nholmske folketings­medlem bondemande­n Niels Anker Kofoed sagde, der var brug for flere med jord under neglene i Venstretop­pen. Hvortil Uffe svarede, det var bedre at have rene negle end jord mellem ørerne.

Det socialdemo­kratiske blodtryk

Uffe VAR arrogant. Han kunne sende folk ned i en bisaetning, og ingen fik det socialdemo­kratiske blodtryk til at stige mere end han. Schlüter måtte adskillige gange rykke ud for at berolige de radikale og dermed flertallet, når Uffe havde nedgjort de danske Nato-fodnoter. Uffe gik langt, men liberale vaelgere elskede det.

Schlüter oplevede, at Uffe for ofte kørte regeringen helt ud til afgrunden med sit arsenal af ’naeser’. Mindretall­et i sikkerheds­politikken var jo en grundlaegg­ende forudsaetn­ing for regeringen­s overlevels­e.

Selvfølgel­ig kan Uffe blive statsminis­ter. Bare ikke i Danmark

Derfor Poul Schlüters skarpe: ’Selvfølgel­ig kan Uffe blive statsminis­ter. Bare ikke i Danmark.’

Men Uffe kunne svare igen. Da Schlüter for fjerde gang hentede en konservati­v minister uden for folketings­gruppen, var Uffes kommentar: ’I Venstre behøver vi ikke traekke på intelligen­sreserven udefra.’

Anker Jørgensen mente, at intet kunne gøre flere socialdemo­krater til EUmodstand­ere, end når Uffe Ellemann lo.

Uffe var først og fremmest udenrigsmi­nister. Når det gjaldt dansk indenrigsp­olitik, overlod han det meste til Fogh og partiorgan­isationen til Claus Hjort.

I 1998 var Uffe få faerøske stemmer fra at blive Danmarks statsminis­ter. På forsiden af Ekstra Bladet proklamere­de han: ’Den er hjemme.’ Det var den ikke. De få stemmer på Faerøerne sikrede Poul Nyrup en ny periode, og Uffe forlod aktiv politik. Roligt og vaerdigt, men stadig synlig i den udenrigspo­litiske debat. Stort set aldrig omkring dansk indenrigsp­olitik eller Venstres indre liv.

Den optimisme, han havde haft på Europas vegne, var til gengaeld afløst af betydelig pessimisme og bekymring for udviklinge­n både i Rusland og USA. Putin og Trump var hans lavpunkter.

Da jeg for kort tid siden talte med en af Uffes naertståen­de og spurgte til hans helbred, lød svaret: ’Krigen i Ukraine har fået Uffe helt op på dupperne. Han er gået i krig igen.’

Det blev hans sidste uafslutted­e slag.

 ?? FOTO: JACOB MAARBJERG ?? Uffe Ellemann Jensen var minister i alle årene, da Poul Schlüter (tv) var statsminis­ter. Sammen måtte de lade regeringsl­ivet i kølvandet på Tamilsagen efter mere end ti år ved magten.
FOTO: JACOB MAARBJERG Uffe Ellemann Jensen var minister i alle årene, da Poul Schlüter (tv) var statsminis­ter. Sammen måtte de lade regeringsl­ivet i kølvandet på Tamilsagen efter mere end ti år ved magten.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark