Ekstra Bladet

Hold bøtte og kør

-

Mindre snak og mere race.

En af Formel 1’s ‘hardlinere’, teamchefen for Red Bulls B-hold, Alpha Tauri, Franz Tost, giver ikke meget for kørernes beklagelse­r og bekymringe­r over, hvad de nye biler gør ved deres rygge og nakker.

Østrigeren var i sit bramfri hjørne, da han i Canada blev bedt om at vurdere det nye tekniske direktiv, hvor det internatio­nale motorsport­sforbund, FIA, vil måle og saette graenser for, hvor meget raceren må hoppe.

– Det her er en Formel 1bil. Det er ikke en RollsRoyce.

Og kørerne burde vaere klar over det. Hvis bilen er for stiv, eller den er for svaer til dem, så skulle de måske blive hjemme, i stuen, sidde i laenestole­n og køre løbene på tv, sagde Tost.

– Da de nye regler blev skabt, var det klart fra begyndelse­n, at de ikke ville vaere lette at køre. Hvorfor? Fordi med den type bund med Venturi-kanaler er det nødvendigt, at den er sat ret stift op, og bilen er taet på overfladen.

Mistede al følelse

– Bilerne er ikke så komfortabl­e som tidligere, og nu klager kørerne over det. Jeg kan forstå, at det ikke er let for dem, men på den anden side er det en Formel 1-bil.

– Jeg kan huske en kører i gamle dage med de store vinger, som sagde til mig en søndag aften, at han skulle til tandlaegen, fordi han mistede al følelse, og bilen var så svaer at køre. Det her er ikke noget nyt, siger 66-årige Tost, som selv var racerkører og nåede til Formel 3.

Hans løsning: Traen nakke og de store ballemuskl­er noget mere. Men han erklaerede samtidigt, at Alpha Tauri naturligvi­s ville hjaelpe med at indsamle data til FIA.

Mercedes: De går for vidt

På den anden fløj står Mercedes-teamchefen Toto Wolff, som har de største problemer med en hoppende bil og to af de kørere, som har beklaget sig mest.

Han retter skytset mod Red Bull og Ferrari, som er vrede over, at der bliver justeret på reglerne midt i saesonen. Omvendt beskylder de Mercedes for at udnytte situatione­n til at hjaelpe deres dårligt designede bil.

– Det her er en sport, hvor du forsøger at beholde din konkurrenc­emaessige fordel, men i denne situation går de for vidt, sagde Wolff i Canada.

– Alle kørere – eller mindst en pr. team – sagde, at de havde smerter efter Baku, at de havde problemer med at holde bilen på banen eller sløret syn. Og teamchefer­ne forsøger at manipulere sig til at beholde deres fordel og spiller politiske spil, når FIA prøver at finde en hurtig løsning.

– Jeg taler ikke kun om Mercedes. Alle biler led på en eller anden måde i Baku og gør det stadig her. Bilen er enten for stiv eller hopper. Vi har et faelles problem i F1. Det er et designprob­lem, som skal løses, mener Wolff.

FIA er i gang med at indsamle data fra holdene. Hvad graensevae­rdien bliver, hvordan den skal føres ud i livet, og hvad konsekvens­erne bliver for at overskride den, er endnu uvist.

Det her er en Formel 1-bil. Det er ikke en Rolls-Royce. Og kørerne burde vaere klar over det

 ?? FOTO: JIM WATSON/RITZAU SCANPIX ?? Mercedes har to af de kørere, som har beklaget sig mest over de nye biler.
FOTO: JIM WATSON/RITZAU SCANPIX Mercedes har to af de kørere, som har beklaget sig mest over de nye biler.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Brok fra kørerne er ikke noget nyt for Franz Tost.
FOTO: RITZAU SCANPIX Brok fra kørerne er ikke noget nyt for Franz Tost.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark