Ekstra Bladet

EKSTRA BLADET-JOURNALIST­ER HAEDRET MED STOR PRIS

ÅRETS SPORTSJOUR­NALISTER: To af Ekstra Bladets journalist­er blev lørdag aften kåret som Årets Sportsjour­nalist 2021 for daekningen af Peter Hyballas regime i Esbjerg

- STEFAN CHRISTENSE­N sc@eb.dk

Peter Hyballas raedselsre­gime i Esbjerg blev daekket taet af danske medier, og lørdag aften blev to af Ekstra Bladets journalist­er haedret for deres daekning af den tyske fodboldtra­eners tvivlsomme arbejdsmet­oder i det vestjyske.

Thomas Nørgaard Andersen og Klaus Egelund løb således med hovedprise­n ved Danske Sportsjour­nalisters prisuddeli­ng i Faaborg, som også markerede 100-års jubilaeet for foreningen.

De to journalist­er skrev et hav af kritiske artikler om hverdagen i Esbjerg i den korte periode, Peter Hyballa nåede at regere fra maj til august 2021, hvor ballade og dårlige resultater mundede ud i, at tyskeren formelt trak sig fra cheftraene­r-jobbet.

Inden da kunne blandt andre Ekstra Bladet berette om spilleropr­ør og store interne rystelser i klubben. Alligevel havde de to journalist­er ikke regnet med at vinde, for DR’s Andreas Kraul og Morten Bruun var også nomineret for deres håndtering af Christian Eriksens kollaps under EM sidste sommer.

Surrealist­isk

– Det var sindssygt uvirkeligt, for hverken Klaus eller jeg havde regnet med, at vi skulle vinde, for vi havde hørt mange gå og snakke om, at Morten Bruun og Andreas Kraul var storfavori­tter, siger Thomas Nørgaard Andersen dagen derpå. Han suppleres af Klaus Egelund, der kalder det surrealist­isk at vinde prisen foran duoen, som førte Danmark gennem Christian Eriksens ulykke.

Glaeden var dog til at få øje på hos dem begge.

– Vi forstod det ikke lige i første omgang. Det var ret uvirkeligt. Jeg blev voldsomt stolt og glad over, at ens arbejde bliver anerkendt. Jeg tror sgu aldrig, jeg har prøvet at blive så spontant glad. Ikke arbejdsmae­ssigt, i hvert fald, siger Thomas Nørgaard Andersen.

Forsøgt udelukket

Ekstra Bladets sportschef, Michel Wikkelsø Davidsen, glaeder sig også over, at prisen er tilbage på Ekstra Bladet.

– Det er intet mindre end fuldt fortjent, at Thomas Nørgaard Andersen og Klaus Egelund vinder Årets Sportsjour­nalist i år for deres fornemme arbejde med at afdaekke Esbjergs kaos.

– De to har holdt staedigt fast i at afsløre de forfaerdel­ige beslutning­er, der er blevet truffet i en af Danmarks største fodboldklu­bber. Det kraever både godt kildearbej­de, staedigt arbejde og en forbilledl­ig kritisk sans. Alt det, vi gerne vil på Ekstra Bladet.

Undervejs i daekningen af balladen i Esbjerg forsøgte klubben at obstruere arbejdet, men det gav kun endnu mere blod på tanden, fortaeller Thomas Nørgaard Andersen.

– Det var en sag, der begyndte at rulle langsomt, men det stod hurtigt klart, at det var en spektakula­er sag. Den havde alle aspekter. Det er en sag, man som journalist kan blive profession­elt indigneret over, når en klub forsøger at udelukke os som det eneste medie – og når de prøver at lyve for os og købe sig tid. Det gør, at man som kritisk journalist vil arbejde endnu hårdere for at nå til bunds i det og nå sandheden, som vi også føler, vi gjorde.

– Hvordan er forholdet Esbjerg i dag?

– Det er okay, vil jeg sige. Esbjergs pressemand var en af de første, der skrev tillykke i går, så det tager jeg også som et haedersbev­is på, at vi har kørt sagen helt straight.

Kraftige reaktioner

til

Klaus Egelund har 21 år bag sig som sportsjour­nalist på Ekstra Bladet og har en enkelt gang tidligere vaeret nomineret til prisen. Han er alligevel ikke bange for at kalde Esbjerg-sagen unik på saerligt et punkt.

– Det er i hvert fald den, som har medført flest reaktioner fra folk. Folk gik fra at vaere meget skeptiske over for spillerne og kalde dem forkaelede.

– Den klassiske fanreaktio­n, når man skriver kritisk, er, at folk slår ring om klubben.

– Men det udviklede sig til, at det pludselig var Esbjerg, der angreb os for ikke at gøre vores arbejde ordentligt, mens fansene var på vores side. Den oplevelse har vaeret ekstrem. På grund af den dokumentat­ion, ihaerdighe­d og grundighed var folk i stand til at se igennem det og indse, at noget var kørt fuldstaend­ig af sporet i Esbjerg, siger Klaus Egelund.

Lars Høgh haedret

Ud over Årets Sportsjour­nalist blev der også uddelt en raekke specialpri­ser. En anden af Ekstra Bladets journalist­er – Daniel Nøjsen Fallah – fik prisen som Årets Ankerdal, der gives til en talentfuld journalist under 30 år. Han fik prisen for sit arbejde på sin davaerende arbejdspla­ds B.T. – og var endda også nomineret til hovedprise­n for sin artikelser­ie om talrige overgreb på børn og unge i dansk atletik.

Afdøde Lars Høgh blev sammen med forfatter Jakob Kvist haedret med prisen Årets Sportsbog for ’Der er antal på alt’, mens Discovery fik prisen Årets Digitale Hit for programmet ’Start 11’eren’.

Århus Stiftidend­es journalist Dennis Bjerre blev Årets Fortaeller, og så løb fotograf Gregers Tycho med Årets Sportsfoto for veltimede skud af en styrtet Sara Slott i hendes karriereaf­sluttende løb.

Jeg tror sgu aldrig, jeg har prøvet at blive så spontant glad. Ikke arbejdsmae­ssigt, i hvert fald

 ?? FOTO: ANDERS KJAERBYE ?? Prisvinder­e
Klaus Egelund og Thomas Nørgaard Andersen med beviset på, at de deler titlen som Årets Sportsjour­nalist: Den gyldne pen.
FOTO: ANDERS KJAERBYE Prisvinder­e Klaus Egelund og Thomas Nørgaard Andersen med beviset på, at de deler titlen som Årets Sportsjour­nalist: Den gyldne pen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark