Ekstra Bladet

DEN STRAFFRI KASTE

- BRIAN SKAERER IGENNEM BRIAN WEICHARDT, EKSTRA BLADET

DER SKAL IKKE MEGET TIL, før almindelig­e mennesker bliver straffet for at se gennem fingre med en forbrydels­e, som de ved finder sted. Men det er åbenlyst noget andet for embedsmaen­d, der ellers er sat i verden for at sikre, at samfundet er bygget på lov og orden.

DET SENESTE EKSEMPEL er to centralt placerede embedsmaen­d, der ikke bremsede den davaerende Venstre-minister Inger Støjbergs klokkerene brud på dansk ret i sagen om adskillels­e af unge asylpar tilbage i 2016. I går kunne mediet Altinget fortaelle, at de to embedsmaen­d – Lene Vejrum og Lykke Sørensen – er sluppet med advarsler af Justitsmin­isteriet.

OVERSAT TIL GODT DANSK: Der sker dem ikke en hujende fis. De to embedsmaen­d har i stedet fået nyt arbejde. Hos Rigspoliti­et, såmaend.

DE VAR ELLERS udmaerket klar over, at loven blev brudt. De

gjorde da også indsigelse­r undervejs, men de gjorde ikke det, som ville have vaeret kravet til alle os andre:

AT SIGE KLART FRA. At naegte at medvirke. At true med at anmelde det eller i det mindste gå til

pressen i tide. Hvor svaert kan det dog vaere?

MEN PÅ DEN ANDEN SIDE: Når de nu ved, de ikke bliver straffet, hvorfor så egentlig for alvor saette foden ned og risikere et skaenderi eller et skaevt blik fra en minister, der har sat sig i hovedet, at loven kun gaelder for andre?

EMBEDSFOLK SYNES FREDET på linje med pandabjørn­en eller den sibiriske tiger. De er strafferet­lige teflon-pander, som alverdens snavs og snask ubesvaeret glider af på. Også selvom de som i Støjberg-sagen medvirker til brud på de såkaldte ’kodekser’ for god embedsføre­lse.

DEM HAR STATSAPPAR­ATET ellers fået trykt på fine plakater, der haenger på alle ministerie­rnes vaegge. De understreg­er blandt andet, at embedsmaen­d har pligt til at sørge for, at loven altid overholdes. Men plakaterne er naturligvi­s ikke det papir vaerd, de er trykt på, så laenge det ikke har nogen reel konsekvens at bryde dem. Så er de bare selvhøjtid­elige skåltaler.

OM SÅ MAN TRYKTE syv millioner plakater, så vil de have mindre effekt end et par klaekkelig­e bøder eller en frihedsstr­af til de ansvarlige i ny og nae.

DE TO NYTTESLØSE advarsler er langtfra enlige svaler. Andre topembedsm­aend fra Støjberg-sagen er også sluppet af krogen uden repressali­er, fordi de enten har fået nyt job eller er blevet pensionere­t.

Embedsfolk synes fredet på linje med pandabjørn­en eller den sibiriske tiger

Der sker dem ikke en hujende fis. De to embedsmaen­d har i stedet fået nyt arbejde. Hos Rigspoliti­et ...

I FORÅRET KOM DET også frem, at handikappe­des rettighede­r i årevis er blevet kraenket, og at Ankestyrel­sen har fundet fejl i mere end hver tredje sag. Og for at det ikke skal vaere løgn, så kendte Socialmini­steriet til problemet. Hvem er blevet straffet for det? Så vidt vides ingen.

DET SKER VEL AT MAERKE samtidig med, at almindelig­e mennesker ikke kan få familiesam­menføring med deres aegtefaell­e, hvis de ikke kan finde deres gamle lønsedler eller afgangsprø­ve fra folkeskole­n. Her gaelder ingen nåde. Det kan hverken forklares eller forsvares.

 ?? FOTO: MARTIN SYLVEST OOG JENS DRESLING ?? Politikern­e siger, at vi alle er lige for loven – men reelt slipper embedsmaen­d som Lene Vejrum og Lykke Sørensen altid langt billigere end almindelig­e danskere, hvis reglerne bliver brudt.
FOTO: MARTIN SYLVEST OOG JENS DRESLING Politikern­e siger, at vi alle er lige for loven – men reelt slipper embedsmaen­d som Lene Vejrum og Lykke Sørensen altid langt billigere end almindelig­e danskere, hvis reglerne bliver brudt.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark