Ekstra Bladet

MAGELØST MONSTER

VERDENS STØRSTE FERSKVANDS­FISK: Fangsten af en enorm pigrokke i Cambodja beviser, at der stadig kan gøres fantastisk­e fund i naturens verden

-

En gruppe landsbybeb­oere i det sydøstasia­tiske land Cambodja har fanget det, der menes at vaere den største ferskvands­fisk, der nogensinde er blevet målt, beretter BBC.

Der er tale om en pigrokke, der vejer 300 kilo og er fire meter lang. Det kraevede godt ti maend at hive den enorme fisk i land. Fisken har fået navnet Boramy, der betyder fuldmåne på det lokale sprog. Navnet skyldes pigrokkens store kugleform.

Pigrokken blev fanget i den lange Mekong-flod, der straekker sig over en raekke asiatiske lande. Fisken er blevet sat fri igen, efter at den blev maerket elektronis­k, så forskere kan følge dens bevaegelse­r.

Håb for fremtiden

– Det er virkelig spaendende nyheder, fordi det var verdens største fisk, siger biologen Zeb Hogan, der er tidligere vaert på National Geographic-programmet ’Monster Fish’ og nu arbejder med et fredningsp­rojekt på floden.

– Det er også spaendende, fordi det betyder, at denne del af Mekong-floden stadig er sund. Det giver håb, at disse kaempe fisk stadig bor her, siger han.

Boramy blev fanget i sidste uge ved øen Koh Preah på det nordlige stykke af Cambodjas del af Mekongflod­en. Den har overtaget rekorden som verdens største ferskvands­fisk fra en 293 kilo tung malle, der blev fanget i det nordlige Thailand i 2005.

– Det er et bevis på, at der stadig kan gøres fantastisk­e fund i naturens verden, og at mange store havdyr fortsat er sørgeligt uudforsked­e, siger Zeb Hogan.

Mekong-floden har ifølge flodens egen kommission den tredjemest forskellig­artede fiskebesta­nd i verden. Bestanden trues dog af blandt andet overfiskni­ng, forurening og indtraengn­ing af saltvand.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Forskere og fiskere betragter den 300 kilo tunge og fire meter lange fisk, der blev fanget ved øen Koh Preah i Mekongflod­en.
FOTO: RITZAU SCANPIX Forskere og fiskere betragter den 300 kilo tunge og fire meter lange fisk, der blev fanget ved øen Koh Preah i Mekongflod­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark