Ekstra Bladet

BANKERNE FUSKER

- Mads Kastrup

BANKERNE FUSKER. Og de gør det i samlet flok, så danskerne – uanset hvor de har bankforret­ning – skal betale.

Renten er stigende. Privatkund­er og virksomhed­er skal igen betale en anselig rente for at låne penge. Men samtidig skal vi alle åbenbart blive ved med at betale for at have penge stående i banken.

Renten virker ikke begge veje.

FINANSVERD­ENEN, nationalba­nkdirektør­en og politikere haevder, at markedet er frit. Konkurrenc­e vil regulere indlånsren­ten. Og ’nu må vi afvente den Europaeisk­e Central Bank,’ som Danske Banks topchef siger i Berlingske.

Men det er noget vrøvl. Ifølge en ny analyse fra Dansk Erhverv tjener bankerne 4,74 milliarder kroner årligt på privatkund­ernes indskud. Dertil kommer indtjening­en fra de fortsat negative indlånsren­ter, som vurderes til at vaere omkring fire milliarder kroner.

BANKER MÅ GERNE tjene penge. Det er sundest og bedst for samfundet. Men forretning­en må til gengaeld hvile på et redeligt princip om indtaegter og udgifter. Og ikke på aftalt spil om indtaegter og indtaegter, som det ser ud lige nu.

IKKE MANGE LANDE kan prale af mere omfattende og indgribend­e kontrol over for borgerne end den danske stat over for danskerne. Her knaldes flaskesaml­ere op ad vaeggen og afkraeves skat. Her har vi folk til at løfte dyner – i fald modtagere af offentlige ydelser formaster sig til at dele sovevaerel­se. Vi har fornaerede skranke-kontoriste­r til at plage anstaendig­e mennesker i anledning af allehånde ukurante minimale indtaegter.

Men bankerne kan gøre, som de vil.

MED HVIDVASK-SKANDALERN­E i frisk erindring kunne man have håbet på, at en moralsk anfaegtels­e var ved at indfinde sig. Ikke mindst i betragtnin­g af, at milliarder­ne ikke alene vaelter ind i bankerne, men har gjort det, lige siden danskerne reddede landets pengeinsti­tutter med bankpakker.

MEN ÅBENBART ikke. Vi står stadig over for en finanssekt­or, hvis grådighed ikke kender til graenser. Over for bidragssat­ser, der øges, når renterne falder, men ikke saenkes i modsat fald.

Og det samme med ud- og indlånsren­terne. Vi har bare at betale, lyder det. Med en aldrig svigtende henvisning til abstrakte udgifter.

MARKEDSTIL­HAENGERE siger altid, at der bør vaere sammenhaen­g mellem indsats og belønning. Det gaelder tydeligvis ikke i bankverden­en.

Her er moral et kaudervael­sk, som andre taler. Her har man sin egen moral. Og den er altid dobbelt.

Her bliver minus til plus, og plus til minus – alt efter bankens egen bekvemmeli­ghed.

Vi har bare at betale, lyder det. Med en aldrig svigtende henvisning til abstrakte udgifter

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI ?? Vi står over for en finanssekt­or, hvis grådighed ikke kender til graenser. Her bliver minus til plus, og plus til minus – alt efter bankens egen bekvemmeli­ghed.
FOTO: PHILIP DAVALI Vi står over for en finanssekt­or, hvis grådighed ikke kender til graenser. Her bliver minus til plus, og plus til minus – alt efter bankens egen bekvemmeli­ghed.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark