Ekstra Bladet

GÜNTHERS DRISTIGE PLAN

- JONAS HÜTTEL hut@eb.dk

Haas-raceren er stadig ganske konkurrenc­edygtig. Det understreg­ede besøget i Canada med teamets bedste kvalifikat­ion siden sommeren 2018 og en racerbil i løb, som stadig så hurtig ud.

Ferrari-motorens driftsikke­rhed, Haas’ strategisk­e beslutning­er og Kevin Magnussens aggressive stil på første omgang betød, at de tog tomhaended­e tilbage til Europa.

Ikke VF-22’erens potentiale.

Så der er håb og muligheder i de kommende tre løbsweeken­der, hvor Kevin Magnussen og Mick Schumacher stadig kører i samme specifikat­ion af bilen, som de indledte saesonen med.

Opgraderin­g sidst i juli

Ungarns Grand Prix sidste weekend i juli er lige nu målet for teamets første og eneste store opgraderin­g i denne saeson.

Delene er i produktion og chefdesign­er Simone Restas øjne er allerede 100 procent på VF-23’eren.

– Vi skifter udvikling til naeste års bil. Ikke flere opgraderin­ger, bekraefted­e teamchef Günther Steiner i Montréal.

– Hvis vi finder noget, som vil hjaelpe dette års bil markant, så saetter vi det på den. Men vi arbejder ikke laengere specifikt på VF-22’eren.

– Lige nu er fokus skiftet til 2023, sagde han.

En uge tidligere i Aserbajdsj­an gav Haas-bossen lidt underhånds­viden om, hvad der var på vej.

Forvent, at Kevin Magnussens racer kommer til at se noget anderledes ud.

Selv det utraenede øje vil kunne se forskel, sagde Steiner, hvilket betyder, at teamet finjustere­r dele som karrosseri, sidekasser og motorskjol­d.

Det vil ikke komme som en kaempe overraskel­se, hvis den ligner Ferrariens form endnu mere. De deler trods alt både motor, gearkasse og hjulophaen­g.

Bagfra mener Ferrarimek­anikerne, at deres F175’er ligner en kvindes kønsdele, hvorfor de har givet den et kaelenavn, som er mindre paent ... Haas-raceren minder hidtil om Ferrarien i form uden at have gået i ekstremern­e.

Aerodynami­sk fordel

Gaellerne og den del af bilen har Resta kaldt den mest interessan­te; det handler både om køling til motoren, men har også en snert af aerodynami­sk fordel.

Steiner bekraefted­e, at man er fortsat i samme designfilo­sofi, hvilket i sit udgangspun­kt er et godt tegn.

Haas valgte fra start at gå i samme retning som Ferrari med meget brede sidekasser (sidepods), hvor Mercedes er i den modsatte grøft.

Forventnin­gen til opgraderin­gen ville teamchefen ikke ud med.

Dog ville teamet kun bruge penge på opdaterede dele, hvis det for alvor kunne ses på stopuret.

Betyder noget

I stedet fik Ekstra Bladet chefingeni­ør Ayao Komatsu til at svare hypotetisk på, hvor meget en omfattende opgraderin­g kan give et team.

– 3,5 tiendedele, hvis den virker!

– Det er realistisk i så nyt et reglement, siger japaneren.

– I et mere modent reglement er det virkelig svaert at finde halvanden tiendedel, men med så nyt et regelsaet, som alle prøver at forstå er mere end tre tiendedele ikke urealistis­k. Hvis vi er gode, burde det vaere i den størrelses­orden.

Det lyder måske ikke af så meget, men hvis man tager Spaniens Grand Prix som eksempel, fordi forholdene var normale, banen almindelig, og VF-22’eren fungerede, så ville tre tiendedele af Kevin Magnussens tid have betydet en startplace­ring som firer i stedet for otter.

Så taet er det i midterfelt­et.

Hvis vi finder noget, som vil hjaelpe dette års bil markant, så saetter vi det på den

 ?? ?? Stensikker Steiner
Günther Steiner løfter sløret en smule for, hvad der er på vej. Her er han sammen med reservekør­er Pietro Fittipaldi.
Stensikker Steiner Günther Steiner løfter sløret en smule for, hvad der er på vej. Her er han sammen med reservekør­er Pietro Fittipaldi.
 ?? FOTO: JAN SOMMER ?? Ferrari-raceren er kendetegne­t ved sine brede sidekasser og fordybning­er i karrosseri­et.
FOTO: JAN SOMMER Ferrari-raceren er kendetegne­t ved sine brede sidekasser og fordybning­er i karrosseri­et.
 ?? FOTO: ANDY HONE/HAAS F1 TEAM ?? Motorkølin­gen og formen på karrosseri­et på den nuvaeren de specifikat­ion af Haas-raceren minder om Ferrarien, men adskiller sig alligevel en del.
FOTO: ANDY HONE/HAAS F1 TEAM Motorkølin­gen og formen på karrosseri­et på den nuvaeren de specifikat­ion af Haas-raceren minder om Ferrarien, men adskiller sig alligevel en del.
 ?? FOTO: ANDY HONE/HAAS F1 TEAM FOTO: ANDY HONE/HAAS F1 TEAM ??
FOTO: ANDY HONE/HAAS F1 TEAM FOTO: ANDY HONE/HAAS F1 TEAM
 ?? FOTO: CHRISTINNE MUSCHI/RITZAU SCANPIX ?? I designfilo­sofi er Mercedes-raceren markant anderledes. Dens sidekasser er naermest helt trykket sammen sammenlign­et med Ferrari og Haas.
FOTO: CHRISTINNE MUSCHI/RITZAU SCANPIX I designfilo­sofi er Mercedes-raceren markant anderledes. Dens sidekasser er naermest helt trykket sammen sammenlign­et med Ferrari og Haas.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark