Ekstra Bladet

SNYD IEM-FINALEN

30 ÅR SENERE: Endelig tør John ’Faxe’ Jensen afsløre, at han snød både klub og sponsor, da han ramte den lige i røven – en skomager i Glostrup havde nemlig ’ordnet’ støvlerne

- ANDERS LARSEN al@eb.dk*

John ’Faxe’ Jensen ramte bolden lige i røven tilbage i 1992, da han med sin scoring til 1-0 sendte EM-titlen i retning af Danmark i finalen mod Tyskland.

Den legendaris­ke scoring blev dog banket ind med en ’falsk’ støvle.

Den 57-årige pensionere­de fodboldspi­ller udgiver på torsdag bogen ’Den ramte jeg sgu lige i røven’, hvor han fortaeller historier fra fodboldkar­rieren.

En af de mere opsigtsvae­kkende historier i den 350 sider lange bog er den om, hvordan ’Faxe’ snød både Brøndby og Hummel tilbage i 1992 før EM-slutrunden.

På indkøb

John ’Faxe’ Jensen, der på davaerende tidspunkt spillede i Brøndby IF, var blevet beordret til at spille i Hummel-støvler, da det var Brøndbys hovedspons­or.

’De var rent ud sagt elendige.’

Sådan beskriver den solide midtbanesp­iller de Hummel-støvler, han havde fået stillet til rådighed, og derfor blev han nødt til at finde på noget andet.

John Faxe gik ud og købte to par Adidas Copa Mundial, som han fik en skomager i Glostrup til at ordne.

Adidas-logoet på siden skulle slibes af og erstattes med et Hummel-logo, Adidas-logoet bag på støvlen skulle males over, og knopperne skulle slibes af og erstattes med skrueknopp­er.

Det var ingen sag for skomageren i Glostrup, der fortalte John ’Faxe’, at han kunne komme tilbage og hente skoene et par dage senere.

På museum

John Faxe testede skoene i en traeningsk­amp for Brøndby, og de fungerede helt fint og var altså også at finde på fødderne af midtbanesp­illeren, da han kanonerede bolden ind til 1-0 efter 19 minutters spil i EM-finalen mod Tyskland.

Nationalmu­seet fik støvlerne efter hjemkomste­n og forgyldte dem i 24 karat bladguld. Det betød, at Adidas-logoet bagpå kunne anes, men ingen opdagede det.

Nu – 30 år senere – har John ’Faxe’ Jensen valgt at fortaelle historien om de falske støvler, fordi han ikke laengere er bange for, at Hummel kommer efter ham i forhold til de kontrakt-forpligtel­ser, han havde dengang.

Det er forlaget Lindhardt og Ringhof, der i samarbejde med journalist og forfatter Ole Sønnichsen står bag bogen.

Ekstra Bladet har uden held forsøgt at få en kommentar fra John ’Faxe’ Jensen.

De var rent ud sagt elendige

 ?? ARKIVFOTO: OLE STEEN ?? Det virkede
John ’Faxe’ Jensen ramte den lige i røven med en ’falsk’ støvle.
ARKIVFOTO: OLE STEEN Det virkede John ’Faxe’ Jensen ramte den lige i røven med en ’falsk’ støvle.
 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Den pensionere­de fodboldspi­llers bog udkommer på torsdag.
FOTO: JONAS OLUFSON Den pensionere­de fodboldspi­llers bog udkommer på torsdag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark