Ekstra Bladet

SÅ ER DEN GALIGEN, PREHN

GOURMET-MINISTEREN: Rasmus Prehn har misbrugt statens kreditkort og har betalt tilbage for endnu flere restaurant­besøg end hidtil kendt

- JAMES KRISTOFFER MILES JANUS ØSTERGAARD jkm@eb.dk; jao@eb.dk

Så er den gal igen: Statens kreditkort har vaeret uretmaessi­gt på arbejde, når Rasmus Prehn (S) har ramt byen.

Mens Prehn var udviklings­minister og besøgte nogle af verdens fattigste lande, brugte han samtidig ministerie­ts kort til at betale dyre regninger på gourmetres­tauranter hjemme i København. Regninger, som han efterfølge­nde helt eller delvist har måttet betale tilbage.

Det kan Ekstra Bladet i dag afsløre på baggrund af en ny aktindsigt i Rasmus Prehns indkøb på sit personlige tjeneste-kreditkort hos Udenrigsmi­nisteriet frem til skiftet til Fødevaremi­nisteriet i november 2020.

Det er anden gang inden for en måned, at Ekstra Bladet kan afsløre, at den festglade minister i strid med reglerne har ladet staten agere kassekredi­t for dyre restaurant­regninger. Allerede i maj kom det frem, at Prehn måtte kompensere statskasse­n for vaertshusb­esøg, mad og vin på en italiensk restaurant­er samt dyre frokostcaf­éer.

Dyr bistro

I de nye bilag gemmer sig bl.a. en regning på 2235 kroner fra september 2020 på den eksklusive franske bistro Maison i Dronningen­s Tvaergade i midten af København.

Regningen er efterfølge­nde betalt tilbage – ifølge Rasmus Prehn mens han fortsat var udviklings­minister.

Det har dog ikke vaeret muligt at se, hvad der praecist blev købt af mad og vin på Maison, da Udenrigsmi­nisteriet ikke har udleveret de originale bilag og fortsat behandler Ekstra Bladets aktindsigt­sanmodning om dette.

Men bistroen praler på hjemmeside­n med et menukort, der ’emmer af kvalitet og kaerlighed til det franske køkken, hvor kvalitet kommer ved mad lavet fra bunden’.

Selve restaurant­en har ’ekstravaga­nte marmorplad­er, smukke, dybe farver på vaeggene, vinkaelder, dekorative spejle samt klassiske franske fletstole, der leder tankerne hen på Paris’ aeldste og smukkeste bistroer’.

Ingen andre ministre

Ud over besøget på Maison, som er betalt tilbage, har Rasmus Prehn måttet kompensere statskasse­n for en regning på det smarte toast- og ølsted Faetter Faetter samt for drikkepeng­e, han har doneret til restaurant­personale.

Der er ikke mulighed for, at man kan laegge ud for private indkøb

Man må selv til lommerne

Med de nye tilfaelde af tilbagebet­alinger har Rasmus Prehn i alt syv gange måttet betale tilbage for personlige køb i sin tid som hhv. udviklings­minister og fødevaremi­nister.

Ekstra Bladet har søgt aktindsigt i brug af kreditkort i samtlige ministerie­r. I langt de fleste tilfaelde lyder svaret, at ministeren slet ikke har et tjenesteko­rt.

I de få tilfaelde, hvor ministrene har fået udleveret et kreditkort, bliver det slet ikke brugt til restaurant­regninger. Ingen andre ministre end Rasmus Prehn har fundet det nødvendigt at betale tilbage.

’Forkert brug’

Prehns brug af kreditkort­et til privat brug er tidligere blevet kritiseret i Ekstra Bladet af professor i forvaltnin­gsret ved Københavns Universite­t Sten Bønsing.

– Det er en forkert brug af kreditkort­et. Der er ikke mulighed for, at man kan laegge ud for private indkøb; heller ikke, hvis man refunderer det efterfølge­nde, siger Sten Bønsing.

Der er ikke mulighed for, at man giver en omgang øl på et vaertshus og så betaler selv efterfølge­nde

– Der er ikke mulighed for, at man giver en omgang øl på et vaertshus og så betaler selv efterfølge­nde. Det er ikke meningen, at det offentlige skal agere bank eller kassekredi­t for offentligt ansatte – heller ikke ministre. Man må selv til lommerne.

 ?? FOTO: HENNING BAGGER ?? Betalingen gik i fisk
Det er anden gang inden for en måned, at Ekstra Bladet kan afsløre, at den festglade minister i strid med reglerne har ladet staten agere kassekredi­t for dyre restaurant­regninger.
FOTO: HENNING BAGGER Betalingen gik i fisk Det er anden gang inden for en måned, at Ekstra Bladet kan afsløre, at den festglade minister i strid med reglerne har ladet staten agere kassekredi­t for dyre restaurant­regninger.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark