Ekstra Bladet

NY MYSTIK OM ESTONIA

Et 40 meter langt og seks meter bredt hul i vraget af katastrofe­skibet Estonia har endnu ikke ladet sig forklare

- THOR CARLSKOV tc@eb.dk

Der er store huller i siden på vraget af bilfaergen Estonia, der sank natten til 28. september i 1994 mellem Sverige og Estland og tog 852 menneskeli­v med sig.

Det slog en Discovery-dokumentar i 2020 fast, efter at man havde lavet optagelser af skibsvrage­t, hvor flere huller kunne observeres.

Nu er det i nye undersøgel­ser af vraget, foretaget af den svenske havarikomm­ission, SHK, blevet opdaget, at et af hullerne i skibets side er 40 meter langt og seks meter bredt – eller naesten dobbelt så langt som først antaget. Det skriver det norske nyhedsbure­au NTB.

Masser af teorier

Forklaring­en på Estonias forlis har siden 1997 lydt, at bovporten rev sig løs, da den i dårligt vejr blev ramt af en voldsom bølge. Bovporten knaekkede siden af, og bildaekket blev oversvømme­t, hvorved faergen blev ustabil, kaentrede og sank.

De svenske myndighede­r oplyste i efteråret 2021, at hullerne i skroget kan vaere forårsaget af klipper på havbunden, som det 157 meter lange skib har ramt, det da sank på 80 meter vand i Østersøen.

Det har aldrig med sikkerhed kunnet forklares, hvordan et skib af Estonias type kunne synke på under en time under forholdene. Hvilket har afstedkomm­et en lang raekke alternativ­e teorier, nogle ville kalde dem konspirati­ons teorier, om, hvad der skete.

Bomb esp r a eng n inger i skibet er en af teorierne.

Afliver teorier

De teorier prøvede Statens Ske pps p r ovnin g s anstalt (SSPA) i Sverige at aflive med nye undersøgel­ser i 2007, blandt andet modelforsø­g.

Forsknings­chef ved SSPA Claes Källstrøm sagde dengang til Aftonblade­t, at han mente, man havde fundet svaret på det hurtige forlis.

– Årsagen er, at der var en raekke luftkanale­r, hvorfra vandet kan vaere strømmet ind i skibet, da det lå på siden, og på den anden side af skibet er der tilsvarend­e kanaler, hvorfra luften kan vaere presset ud. Det er ikke noget, der er blevet undersøgt før, men vi mener, det er svaret, sagde Källstrøm.

Det har aldrig med sikkerhed kunnet forklares, hvordan et skib af Estonias type kunne synke på under en time under forholdene

 ?? FOTO: VEIKKO WAHLROOS/AP ?? Synderen
Estonias bovport blev haevet fra havbunden 18. november 1994, knap et par måneder efter forliset, der skete 28. september samme år. Den meget omtalte bovport fik siden skylden for, at Estonia sank.
FOTO: VEIKKO WAHLROOS/AP Synderen Estonias bovport blev haevet fra havbunden 18. november 1994, knap et par måneder efter forliset, der skete 28. september samme år. Den meget omtalte bovport fik siden skylden for, at Estonia sank.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark