Ekstra Bladet

DANSKER I UKRAINSK GRANAT-HELVEDE

Danske Mike er gruppelede­r for en kampgruppe, der afløser nedslidte ukrainske enheder på nogle af de heftigste frontafsni­t i krigen

- KRISTIAN KORNØ kkr@eb.dk

Det skaber den perfekte panik blandt dem

Vi troede allesammen, at det ville blive vores sidste løbetur

Vi er skjoldet foran russernes spydspids

Et langtrukke­nt hyl fra en artillerig­ranat på vej over himlen bliver efterfulgt af et dumpt drøn fra detonation­en. Lugten af braendende bygninger, biler, diesel og krudtslam indhyller landsbyen Berostove i det østlige Ukraine.

Flere bygninger braender allerede i byen, der ligger på højre flanke af den ’knibtang’, som russerne i slutningen af maj forsøger at lukke omkring dele af Donbas-regionen for at omslutte store ukrainske militaerst­yrker.

Danske Mike og hans enhed af specialsty­rker er sat ind for at forstaerke de nedslidte ukrainske enheder i det strategisk vigtige område. Over for danskeren og ukrainerne står russiske faldskaerm­stropper fra 104. luftbårne brigade.

– Russerne saetter ind med alt, hvad de har. Raketter, lavtgående fly og artilleri. Vi er skjoldet foran russernes spydspids. De skal for alt i verden traenge igennem her for at nå deres mål, siger han.

500 nedslag

Døgnet rundt rammer artillerig­ranaterne i og omkring landsbyen. På 24 timer taeller de 500 nedslag, fortaeller Mike over telefonen fra Ukraine. Soldaterne søger ly i frugtkaeld­re, skyttehull­er og sønderskud­te bygninger, og Mike fortaeller om en af de utallige gange, hvor de griber deres våben og igen går i stilling:

Klokken er et om natten. Artillerib­eskydninge­n er stoppet kort forinden, og en forpost har muligvis spottet bevaegelse ved en af indfaldsve­jene til Berostov.

Mike og hans folk spejder med deres termiske natkikkert­er, så langt de kan ned ad grusvejen. Områderne omkring vejen er taet mineret. Pludselig kan lyden af flere kraftige motorer høres hen over det nattetyste landskab. Sekunder senere springer flere firehju-lstraekker­e frem i horisonten.

Skulderbår­ne raketter

Mike holder sine folk tilbage. Fjenden skal forbi et vildtvokse­nde hegn af traeer, så de ikke kan flygte og skjule sig. Ventetiden føles uendelig. Tegnet bliver givet, og der lyder brag og en hvaesen fra flere antitankvå­ben, der bliver affyret. De skulderbår­ne raketter rammer deres mål perfekt. Det forreste, midterste og bageste køretøj i den hurtigtgåe­nde kolonne bliver ramt.

– De kan hverken komme frem eller tilbage, og det skaber den perfekte panik blandt dem. De er samtidig trukket fri af traelinjen, så de kan heller ikke traekke sig tilbage i skjul. Resten af arbejdet gør vores lette maskingeva­erer, siger han.

Sortsvedne

Sortsvedne og udbraendte står fire hjul st r ae k kerne tilbage på vejen vedsiden af mange andre af krigens ar og efterladen­skaber. Russerne forsøger i perioden flere gange om dagen at indtage byen i det østlige Ukraine. Med de kraftige biler vil de hurtigt ind i byen og sprede sig ud og lave et brohoved, indtil deres tungere og langsommer kampvogne og pansrede mandskabsv­ogne kan kom me frem og hjaelpe med erobre resten af området.

I landsbyen Berostove smeltede nat og dag, angreb og hvile også sammen for Mike og hans kamp gruppe. Ammunition og panser v aer n sv å benvar for laengst sluppet op, da de trak sig ud af byen for at komme ud til den tilbag trukne patruljeba­se for omgruppere. Vand og mad havde de heller ikke noget af, og gruppen havde vaer i gang hele natten. Klokke 15 fik de at vide, at der var for mange nedslag til, at de kunne blive hentet i køretø jer, så de skulle løbe ud til opsamlings­punkt uden fo byen. Med sig bar de hver op mod 70 kilos udstyr o opbakning.

Sidste løbetur

De små fem kilometer hu sker han som ekstreme og uvirkelige. Selvom han puls normalt ligger på om kring 50, så viste hans Gar min-ur, at han på fem dag lå på et gennemsnit på 14

– Da vi løb ud, fokuserede jeg bare på at saette en fod foran den anden. Vi troede allesammen, at det ville bi ve vores sidste løbetur. Det vigtigste var bare ikkeat falde om. Så ville man vaere faerdig.

Landsbyen Berostovei det østlige Ukraine blev pa ukrainske haender.

Russerne fik aldrig lavet deres knibtangsm­anøvre og omsluttet de ukrainske styrker. Mike og hans kampgruppe er overflytte til andre områder i Donetsk.

 ?? PRIVATFOTO: ?? Her ses Mike på patrulje i de ukrainske skove.
PRIVATFOTO: Her ses Mike på patrulje i de ukrainske skove.
 ?? PRIVATFOTO ?? Danske Mike med sin kampgruppe i Ukraine.
PRIVATFOTO Danske Mike med sin kampgruppe i Ukraine.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Frontlinie­n
Disse unikke billeder er fra Mikes optagelser under kampe i landsbyen Berostove i det østlige Ukraine.
PRIVATFOTO Frontlinie­n Disse unikke billeder er fra Mikes optagelser under kampe i landsbyen Berostove i det østlige Ukraine.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark