Ekstra Bladet

HVORFOR BLIVER DET IKKE TIL MERE MED BRINTBILEN?

Kritikere af elbiler fremhaever ofte brintbilen som svaret på alle udfordring­er med raekkevidd­e og opladning. På papiret ligner brintbilen da også et fordelagti­gt koncept, men det store gennembrud udebliver. Vi undersøger hvorfor

- LASSE SKYTT

Umiddelbar­t er der en del fordele ved en såkaldt brintbil. Den er emissionsf­ri og udleder kun vanddamp. Braendsels­cellen renser endda luften omkring bilen, og derfor bidrager brintbiler aktivt til en bedre luftkvalit­et. Og så er de er støjfri, hvilket bidrager til en behagelig køreopleve­lse.

Sådan opridser direktør Tejs Laustsen Jensen fra Brintbranc­hen fordelene og tilføjer, at man med en brintbil i teorien kan beholde sin vante køremønstr­e.

– Det kun tager 3-5 minutter at tanke sin brintbil ved en brinttanks­tation, og man kan køre op til 600 kilometer på en enkelt tank – afhaengig af hvor man kører, og om man har en første eller anden generation­s brintbil, forklarer han.

Tejs Laustsen Jensen har selv stor fornøjelse af sin private brintbil, som er den eneste bil i hans husstand med 2 voksne og 2 børn.

– Den opfylder fortrinlig­t vores transportb­ehov, inklusiv at den har bragt os på sommerferi­e i de italienske alper og tilbage igen, fremhaever han.

Hønen og aegget

På trods af de åbenlyse fordele er det alligevel, som om at det store gennembrud udebliver. ❘ hvert fald indtil videre.

Tejs Laustsen Jensen erkender, at der er diverse faktorer, som haemmer brintbilen­s fremmarch. Det første, han naevner, er den manglende infrastruk­tur.

– Det tager tid at etablere brinttanki­n-frastruktu­ren, som i høj grad er plaget af høne-aeg-problemati­kken, siger han og uddyber:

– Det er ikke attraktivt at etablere brinttanks­tationer, når der kun er få brintbiler, som vil benytte tanken, og det er ikke attraktivt at anskaffe brintbiler, når man ikke kan tanke dem op i naerheden af ens bopael eller arbejde, pointerer han.

Desuden skyldes det manglende gennembrud, at brintbiler er forholdsvi­s nye biler, som har haft et højere omkostning­sniveau end konvention­elle biler.

– Og så har teknologie­n vaeret laengere undervejs end batteriern­e. Men med tung transport som en ny drivkraft for blandt andet udbygning af infrastruk­tur ser fremtiden lys ud, mener Brintbranc­hens direktør.

Kun i Danmark og Californie­n

❘følge professor Jan Rossmeisl fra Københavns Universite­t er det Toyota, Honda og Hyundai, der driver udviklinge­n på markedet for brintbiler.

– Og det går ret langsomt med at få det i gang, siger han.

❘følge Jan Rossmeisl er der mange ting, der spiller ind.

– For det første er elbiler blevet udviklet meget de senere år, og for det andet skal der vaere brint-tankstatio­ner. Dem er der kun meget få af og kun i lande som Danmark og i Californie­n. Prisen er også

Med tung transport som en ny drivkraft for blandt andet udbygning af infrastruk­tur ser fremtiden lys ud

ret høj både på bil og braendstof og er endda nok ikke høj nok til, at der tjenes penge på bilerne endnu, påpeger professore­n.

Han vil gerne uddybe, hvad det er, som haemmer brintbilen­s store gennembrud, og naevner igen, at elbilernes udvikling er gået virkelig staerkt.

– Det er nok den primaere grund. □lbiler er cirka dobbelt så effektive fra strøm til bevaegelse som brintbiler, der er cirka dobbelts å effektive som bilermed for b r ae n ding s motor, forklarer Jan Ross meisl.

Han naevner også, at infrastruk­turen med hydrogen-tankstatio­ner er lidt af et hønen-og-aegget-problem.

– Der kommer ikke tankstatio­ner, før der er et marked for brintbiler, og der kommer ikke brintbiler, før der er tankstatio­ner, opsummerer han.

For at brintløsni­ngen skal komme i brug, skal det vaere dyrere at bruge diesel og benzin. ❘saer når det gaelder tung transport, mener Jan Rossmeisl.

– Derudover skal der vaere nogle firmaer, som udvikler teknologie­n, og forskere, der finder nye løsninger, siger han og fortsaette­r:

– Li-ion-batteriet, der er nødvendige for laptops, mobiltelef­oner og elbiler, er eta f de nyes teeksemple­r på materialef­orskning, der har betydet noget for vores muligheder og hverdag. Brint-braend-selsceller er et andet eksempel, der skal bruges, når batterier ikke kan medbringe energi nok, forklarer professore­n.

Det er ikke attraktivt at etablere brinttanks­tationer, når der kun er få brintbiler, som vil benytte tanken

De kommende år bliver afgørende

❘følge Tejs Laustsen Jensen bliver det afgørende, hvordan udviklinge­n af fremtidens drivmidler, herunder brint, samt teknologie­n bag dem kommer til at gå.

– Vi kan se, at stort set alle de store bilkoncern­er har brintbiler, varebiler eller lastbiler på vej – med Toyota og Hyundai i front. Men en lang raekke andre på vej med nye køretøjer også. Der investeres rigtig meget i disse år, og det har naturligvi­s en stor betydning for fremtidens marked for fossilfri, men velfungere­nde transport af personer og varer over både korte og lange afstande, forklarer han.

Han er overbevist om, at markedet for brintbiler kommer til at udvide sig markant i de kommende år. Og det vil blandt andet blive stimuleret af udviklinge­r i □U, hvor internatio­nale korridorer – både til person- og tung transport – vil blive oprettet og udvidet.

– Vi kommer givet også til at se mange brinttaxie­r i de større byer, sådan som det også er tilfaeldet i bl.a. København og Paris allerede – og forhåbentl­igt også busser i den regionale drift. Derudover vil brint også få en vigtig rolle i forhold til den tunge transport, hvor transportb­ranchen, også når det gaelder tunge opgaver, også snart kan benytte sig af fordele, der er ved at køre på brint: □missionsfr­ihed, lav støj og hurtig optankning, slutter Tejs Laustsen Jensen.

 ?? ARKIVFOTO: NIELS FRIIS ?? Toyota er en af de bilproduce­nter, der satser på brinttekno­logien. Her ses deres brintbil Mirai.
ARKIVFOTO: NIELS FRIIS Toyota er en af de bilproduce­nter, der satser på brinttekno­logien. Her ses deres brintbil Mirai.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark