Ekstra Bladet

KØB FREMTIDENS VETERANBIL NU

YOUNGTIMER­E: En ny generation af biler fra 1980’erne og de tidligere 1990’ere er på vej til at få klassikers­tatus, men det er langt fra alle, der kan holde til hypen, lyder det fra tre veteranbil­eksperter

- LASSE SKYTT

Lad os bare få det på plads med det samme: Det er umuligt at opsaette en skudsikker formel for, hvilke biler der i fremtiden får klassikers­tatus.

Med andre ord kan der ikke gives nogen garanti for, hvad der bliver en kommende klassiker – i hvert fald ikke, hvis det er et krav, at bilen skal stige i vaerdi.

– Taette forbindels­e til motorsport, kendisser og lignende kan vaere med til at drive en positiv prisudvikl­ing, siger Frederik T. Frey, redaktions­chef på Bilmagasin­et og redaktør på Retro-Revyen.

Som eksempel naevner han, at de fleste nok kan huske, hvilket bilmaerke James Bond har en forkaerlig­hed for. Ja, Aston Martin DB5.

– Blandt de mere jaevne og billigere ’hverdagskl­assikere’ er det mere uigennemsi­gtigt. Nogle biler bliver eftertragt­et, fordi de er sjaeldne, mens andre bliver populaere, på trods af et stort produktion­stal, fordi de vaekker følelser, og fordi generation­er af mennesker kan have minder forbundet med dem som en del af samtidskul­turen, opridser Frederik T. Frey og tilføjer, at specialvar­ianter og -udgaver ofte er eftertragt­ede på klassikerm­arkedet – helt i tråd med deres status, da de var nye.

Mange gode bud

Ofte kan man laere af historiebø­gerne, lyder det fra bilredaktø­ren. Flere tidlige generation­er af Fords □scort-modeller fra 1960’erne og 1970’erne er prismaessi­gt steget gennem de seneste 10-15 år.

– Meget tyder på, at turen så småt er kommet til de senere □scort-generation­er,

der kom på gaden i 1980’erne og 1990’erne, forklarer Frederik T. Frey.

□fter Opels opslugning i giga-bilkoncern­en Stellantis er der ifølge redaktøren kommet øget interesse omkring tidligere modeller, hvor Opel var mere selvstaend­ig og producered­e modeller som Manta, Rekord og Calibra.

– Flere sporty varianter af ellers ’fornuftige’ biler, man kan se i gadebilled­et, fra eksempelvi­s BMW og Mercedes, har en tendens til at blive vaerdifuld­e, som de aeldes, siger han og uddyber:

– Unikke og anderledes biler – det kan dreje sig om design såvel som mekanik – har ligeledes gode chancer for at stige i vaerdi hos feinschmec­kere og connaisseu­rs, siger Frederik T. Frey og naevner, at udvalgte modeller fra maerker som franske Citroën samt italienske biler fra Lancia, Alfa Romeo og Fiat er gode bud i denne kategori.

Interesse for japanske biler

❘følge den mangeårige bilentusia­st Michael

Degn, der står bag Klassikerm­arkedet.dk, som er Danmarks største handelspla­ds for klassiske og veteranbil­er, er det vaerd at fremhaeve et par af de japanske klassikere og youngtimer­e: Datsun 240 Z, Toyota MR2.

– De er lidt oversete, og her kunne der godt vaere et potentiale, siger han.

Nogle andre modeller med klassikerp­otentiale kunne ifølge Michael Degn vaere Mercedes R107 og Corvette C3.

– Deres forgaenger­e er steget meget i pris over de senere år og koster i dag det dobbelte eller mere i forhold til deres efterfølge­r. Her kunne der god vaere lidt potentiale, lyder det fra Michael Degn.

Freddy Petersen er formand for Tange Sø Veteranklu­b, og han fortaeller, at der lige nu saerligt er fokus på de baghjulstr­ukne Opel Kadett, Ascona og Manta samt Ford □scort og den forhjulstr­ukne Golf GT❘.

– Alle fra 1970’erne begyndelse­n eller af 1980’erne. Derudover er der også kommet interesse på japanerne, speci

Det er absolut nu, man skal købe

elt Toyota Corolla og enkelte Datsunmode­ller samt Subaru, siger Freddy Petersen.

De lidt dyrere modeller fra premiummae­rker som BMW, Mercedes-Benz, Audi kan stadig købes til fornuftige penge, ligesom de sidste ‘rigtige’ Citroëner – CX, BX og GS – ifølge veteranfor­manden haenger rigtig godt på i øjeblikket.

– De øvrige franske er for kedelige, mener han.

❘følge Freddy Petersen er varevogne også ved at blive kult, da de fleste jo er ‘kørt ihjel’, hvorfor de få, der er tilbage, er sjaeldne.

– Det er absolut nu, man skal købe, understreg­er han.

Toppen er ifølge Freddy Petersen VW type 1 bus, men her er prisen stukket af, ligesom Type 2 også er vildt dyr.

– Type 3, det sidste rigtige rugbrød, kan endnu findes, men det er sent, siger han og naevner til sidst, at de aeldste Toyota HiAce og HiLux ligeledes ser lovende ud i øjeblikket.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark