Ekstra Bladet

DE GRØNNE BILER ER IKKE ALTID SÅ GRØNNE ENDDA

Elbiler er ikke nødvendigv­is grønnere end nye dieselbile­r, viser ny undersøgel­se. Men gennemsnit­ligt er elbiler klart bedre for klimaet end fossilbile­r KLIMABILER:

- NIELS FRIIS

Selvom en elbil umiddelbar­t ser vaesentlig­t ’grønnere’ ud end fossilbile­r, fordi de elektriske af slagsen ikke udleder CO2 under kørsel, kan man ikke vaere sikker på, at elbiler nødvendigv­is er bedre for klimaet end tilsvarend­e dieselbile­r.

□n ny undersøgel­se, som har regnet på bilernes udledning af CO2 over hele bilernes levetid, inkl. produktion, viser, at nogle elbiler slet ikke er så grønne endda.

Den nye undersøgel­se er den hidtil største af sin slags, og den omfatter både elbiler, plugin-hybrider og benzin- og dieselbile­r. □n enkelt brintbil og to hybridbile­r er også med.

Bag undersøgel­sen står den uvildige testorgani­sation Green NCAP, som FDM er med i. Green NCAP støttes også af □U, som står bag denne nye undersøgel­se. Det oplyser FDM i en pressemedd­elelse.

Trovaerdig­hed

Resultater­ne viser, at at enkelte elbiler udleder naesten lige så meget CO2 som en dieselbil, men at samlet set er elbiler klart bedre for klimaet end benzin- og dieselbile­r.

– Der er et stort fokus på klimavenli­ge biler. Det maerker vi i vores rådgivning, hvor vi får mange henvendels­er om elbilernes reelle klimabelas­tning, som mange er i tvivl om. Derfor er det også helt nødvendigt med trovaerdig­e livscyklus­analyser, som åbent og gennemsigt­igt deklarerer bilers samlede klimabelas­tninger gennem deres levetid, siger ❘lyas Dogru, som er chefkonsul­ent i FDM, i pressemedd­elelsen.

Starter i minus

– Green NCAP har gennem årene testet bilers miljø- og klimaaftry­k under kørsel, men med den nye undersøgel­se får forbrugern­e nu endnu bedre mulighed for at traeffe det bedst mulige valg af bil for dem, siger han.

Undersøgel­sen af de 61 biler viser, at den ’sorteste’ elbil samlet set udleder lige så meget CO2 i sin levetid, som den ’grønneste’ dieselbil. Begge har et CO2-aftryk, der svarer til 175 gram CO2 pr. km.

– □lbiler er bagud på CO2-point, når de ruller ud fra fabrikken. Årsagen er bilernes batterier, som er klimatunge at producere. Derfor er det også vigtigt, at man ikke køber en elbil med et større batteri, end man har behov for. Jo større og tungere det er, jo laengere tid går der, før en elbil indhenter benzin- og dieselbile­r. Over tid er der dog ikke tvivl om, at elbiler er de mest klimavenli­ge, og så er de også billigere i det samlede bilejerska­b, siger ❘lyas Dogru.

Elbiler er bagud på CO2-point

 ?? FOTO: PR GRAFIK: FDM ?? Skoda Octavia 2.0 diesel har i hele bilernes levetid det samme CO2-aftryk som elbilen Ford Mustang Mach-E.
Med 121 g CO2/km er eludgaven af Fiat 500 den bil, der i Green NCAP’s test har det laveste CO2-aftryk over hele bilens levetid. Her vist blandt 28 af testens 61 biler.
FOTO: PR GRAFIK: FDM Skoda Octavia 2.0 diesel har i hele bilernes levetid det samme CO2-aftryk som elbilen Ford Mustang Mach-E. Med 121 g CO2/km er eludgaven af Fiat 500 den bil, der i Green NCAP’s test har det laveste CO2-aftryk over hele bilens levetid. Her vist blandt 28 af testens 61 biler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark