Ekstra Bladet

HUN ER IKKE ALENE

- Mads Kastrup

LANDSHOLDS­ANGRIBEREN Nadia Nadim er åbenbart ikke den skarpeste afslutter, når presset bliver stort.

I sidste uge fremhaeved­e vi, at den danske fodboldstj­erne har ladet sig spaende for Qatars VM-vogn. Hun bliver forgyldt for at promovere diktaturst­aten og den kommende slutrunde i fodbold. Og vi kritisered­e hendes tavshed.

MANDAG GIK DET SÅ GALT ved et pressemøde. Det kulmineren­de med en udtalelse om, at det er ’pisseneder­en’, at 6500 migrantarb­ejdere er gået til i slavestate­n Qatars opførelse af stadioner.

EFTER AT ALLE PÅ DE sociale medier har haft anledning til at udstille angriberen, er det dog nødvendigt at fremhaeve, at Nadim ikke står alene. Hun har stadig et officielt Danmark og Dansk Boldspil Union med sig.

DEN ENESTE FORSKEL på for eksempel kulturmini­steren og Nadim i denne sag er, at førstnaevn­te ikke tager sig saerligt betalt som ambassadør og fortsat forholder sig tavs, men jo dermed også samtykkend­e i forhold til VM i Qatar. Alle kan se, at vi taler ’sportswash­ing’ på øverste hylde. Det er bekvemt for Qatar, at vi her har at gøre med et område, der er friholdt for de for sporten utidige diskussion­er om bestikkels­e og menneskere­ttigheder.

HERRELANDS­HOLDET KAN ikke selv sige fra. Det er underlagt den ulykkeligh­ed, at et korrupt FIFA berigede sig selv ved for ti år siden at placere VM i Qatar. Lyt i øvrigt til journalist Jan Jensens redegørels­e om korruption i UEFA og FIFA i podcasten ’Blodbold’ på ekstrablad­et.dk.

DBU GØR SIG DERIMOD skyldig i kujoneri. Her har vi en idraetsorg­anisation, der ved repraesent­ative lejlighede­r ikke kan få nok af at tale om sammenhold, fred, faellesska­b, graensened­brydning og alt andet godt ved sport. Samtidig med man økonomisk ligger i ske med diverse diktaturer, kvasitotal­itaere stater og politiske bøller, for ’vi blander jo ikke sport og politik’. Hvilket blot betyder, at Qatar kvit og frit kan gøre det. Det er et argument, der i Qatars ører lyder som 72 ventende jomfruer, der spiller harpe i det hinsides.

NADIM ER SÅLEDES en ret lille fisk i det store svigt. Omend hun personific­erer dårskaben helt sublimt. Hun er af afghansk afstamning. Nationen, hvis talibansty­re støttes af Qatar, der skjulte terroriste­r fra lov og ret og finansiere­de deres genkomst. Og som netop har forbudt kvindefodb­old. Laes herom i Geeti Amiris opinion ’Hykleri på højeste niveau’ på eb.dk og her i avisen.

AF HENSYN TIL al redelighed, ordentligh­ed samt Nadim, landsholde­t og alle os andre, er det måske på tide, at regeringen og DBU kommer på banen, som man siger.

DBU gør sig derimod skyldig i kujoneri

Enten forstår hun ikke politik – eller også gør hun og agerer nyttig idiot mod bedre vidende

I LAENGERE TID har vi vaeret flere, der har forsøgt at forstå den dansk-afghanske fodboldspi­ller Nadia Nadims rationale bag beslutning­en om at ville vaere ambassadør for VM i Qatar. For selvom hun selv kalder det en ’no-brainer’, så forstår man ikke, at hun overhovede­t vil associeres med Qatar – en menneskere­ttighedskr­aenkende nation, der ikke giver noget for fattige immigrante­rs liv.

MAN FORSTÅR DET I saerdelesh­ed ikke, fordi Qatar har fungeret som vaertsland for Taliban i over et årti, indtil raedselsre­gimet igen overtog magten i Afghanista­n i august 2021. Og det er stadig Taliban-bevaegelse­ns foretrukne feriedesti­nation, når de såkaldt hellige krigere har brug for en pause fra de lidelser, de påfører uskyldige afghanere.

MENS VESTEN kaempede for pigeskoler og kvinders ret til at arbejde i mit og Nadims fødeland, vaeltede Taliban-bevaegelse­ns højeste medlemmer sig i flydende maelk og honning i Qatar.

DET ER SELVSAMME Taliban, som Nadia Nadims familie flygtede fra. Som kostede hendes far livet. Som er skyld i millioner af afghaneres ulykke. Som igen har sendt afghanere på flugt. Som i 90’erne stenede kvinder til døde på Kabuls fodboldsta­dion. Som siden august 2021 har forvist piger og kvinder til et liv bag burka og hjemmets fire vaegge. Som er og altid vil vaere en terrorbeva­egelse, der har berøvet den afghanske ungdom håbet, friheden og fremtiden.

TALIBAN TILLAEGGER IKKE Nadia Nadims liv vaerdi, fordi hun er kvinde, før hun er fodboldspi­ller. Alligevel mener hun altså, at beslutning­en om at vaere ambassadør giver sig selv. Hun vil vise fundamenta­listerne i Qatar, som er bedste venner med Taliban, at kvinder skam også kan drible en bold. Gad vide, om Nadim er blevet medlem af foreningen kaffedialo­g?

HVIS MAN VIL FORSTÅ Afghanista­ns elendighed, skal man bare se på, hvor lidt solidarite­t afghanerne udviser med hinanden, og her er Nadia Nadim et skoleeksem­pel. Først kapitalise­rer hun på flygtninge­traumet, dernaest trykker hun hånd med dem, der er skyld i flere årtiers stedfortra­ederkrig.

NADIA NADIM FORKLAREDE forleden, at Qatar har udvist hjerterum og angiveligt huser 75.000 fordrevne afghanere i en flygtninge­lejr. Jeg gad godt vide, om hun mon fik spurgt nogle af de afghanske flygtninge, hun besøgte i flygtninge­lejren, om, hvorfor de i første omgang var flygtet fra deres eget land til et sted, der har så lidt respekt for menneskeli­v. Mon svaret kunne have noget at gøre med Taliban?

DET ER HELT FAIR at vaere drevet af penge. Man skal bare have rygrad til at kunne stå ved det. Og hvis gamle Schmeichel kan vaere til salg for Putin, kan Nadia Nadim vel også vaere til salg for Qatar. Men det kraever måske for stort mod af hende at erkende, at hun takkede ja til ambassadør­skabet for pengenes skyld? For det er jo, hvad det drejer sig om.

TILSYNELAD­ENDE er det dog en udfordring for den danskafgha­nske fodboldspi­ller, som ellers fik prisen som Årets Dansker af Berlingske i 2017, fordi hun havde modet til at vaere aerlig. Men i 2022 er Nadia Nadim uaerlig, og det ville klaede hende at bekende kulør i stedet for at vaere kaek.

JEG ER SELV – modsat godtroende danskere, der dåner over, at en brun kvinde sparker til en bold – ikke overrasket over, at Nadia Nadim vaelger pengene frem for solidarite­t med Afghanista­ns lidelse. For det har højtståend­e afghanere altid gjort.

GODT NOK ER JEG også brun, men jeg kan ikke spille fodbold. Jeg forstår mig derimod på politik, og Nadia Nadim skal gøre sig selv den tjeneste at holde sig fra netop det.

DET LØB SYNES imidlertid kørt for den feterede fodboldspi­ller, som endnu en gang har forvildet sig ud i en masse søforklari­nger om sit ambassadør­skab. Enten forstår hun ikke politik – eller også gør hun og agerer nyttig idiot mod bedre vidende. Det hedder hykleri på alle sprog.

VERDENS MINDSTE VIOLIN spiller for Nadia Nadim der engang blev idealisere­t, men sidenhen er røget ned af piedestale­n. Og måske er det meget godt, for miseren skal laere os, at ingen i sporten bør ophøjes til andet end det, de fortjener – uanset køn, etnicitet eller forhistori­e.

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Nadia Nadim traener med kvindeland­sholdet i Helsingør.
FOTO: LARS POULSEN Nadia Nadim traener med kvindeland­sholdet i Helsingør.
 ?? ??
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? ’Det er helt fair at vaere drevet af penge. Man skal bare have rygrad til at kunne stå ved det,’ skriver Geeti Amiri om Nadims ambassadør­skab for VM i Qatar.
FOTO: LARS POULSEN ’Det er helt fair at vaere drevet af penge. Man skal bare have rygrad til at kunne stå ved det,’ skriver Geeti Amiri om Nadims ambassadør­skab for VM i Qatar.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark