Ekstra Bladet

HÅNET AF SKIBBY

Det kendte Jø rgen kommentato­rpar Mader Leth og Jørn for bliver kritiseret cykelviden deres radioprogr­am i

- NIKOLAI FENGER RASMUSSEN

Lyden af Tour de France var op gennem 90’erne og til midten af 00’erne lig med lyden af Jørn Mader og Jørgen Leth.

I radioprogr­ammet Sportsugen på Radio4 er det dog ikke parrets viden om cykling, der bliver rost.

Claus Elgaard er vaert på programmet, hvor han i det seneste program har besøg af de to tidligere cykelrytte­re Jesper Skibby og Matti Breschel.

Jesper Skibby sender i den forbindels­e en stikpille af sted mod de to gamle kommentato­rer Jørn Mader og Jørgen Leth, som kommentere­de mange af de cykelløb, Skibby deltog i.

– Det var jo Mader og Leth, som var der på det tidspunkt. Uden at forklejne Mader og Leth så var de både folkelige og dejlige, men det var ikke ligefrem cykelsport, de havde forstand på, siger Jesper Skibby højtgrinen­de i interviewe­t.

I studiet stemmer Claus Elgaard i og giver Skibby ret, mens Matti Breschel roser duoen for deres gode stemmer.

Anekdoten om det legendaris­ke kommentato­rpar slutter dog også med en humoristis­k fortaellin­g om

Maders forkaerlig­hed for den gamle tyske sprinter Erik Zabel.

– Vi har allesammen siddet og hørt ham råbe ’ZABEL, ZABEL, ZABEL, ZABEL’, under spurten, og så endte det med, at Abdusjapur­ov vandt spurten, siger en storgrinen­de Claus Elgaard.

Sukkerkold med Cancellara

37-årige Matti Breschel er i dag sportsdire­ktør for cykelholde­t EF EducationE­asypost.

I programmet kigger han tilbage på dengang, han som rytter gik sukkerkold og naesten fik hele gruppettoe­n til at misse tidsgraens­en.

Gruppettoe­n er den gruppe af ryttere, som sidder bagest på de hårde etaper og kaemper for at komme i mål indenfor tidsgraens­en.

Den pågaeldend­e dag følte Matti Breschel, at der var rigeligt tid, og tempoet var for højt. Det fik ham til at køre op forrest i gruppen og skaelde den schweizisk­e legende Fabio Cancellara ud.

Han nåede at kaste briller, drikkedunk og cykelcompu­ter efter schweizere­n, inden gruppen saenkede tempoet.

– Vi klarede tidsgraens­en med 35 sekunder, og jeg taenkte ’shit, shit, shit’, fortaeller Breschel om episoden, hvor han ikke havde helt så godt styr på dét at sidde i gruppetto, som han troede han havde.

Dengang på bjerget var ikke eneste gang, Breschel prøvede at gå sukkerkold.

I programmet fortaeller han, at selvom lysten kan vaere der, så er det aldrig en mulighed at give op.

– Man sidder og taenker ’hvad fanden er det, jeg sidder og laver her? Det giver jo ikke nogen mening!’, og du sidder med nåle i benene og har lyst til at graede, fortaeller Matti Breschel.

– Man laerer fra første dag, man starter med at cykle, at man aldrig nogensinde giver op. Man skal få et åbent knoglebrud for at stå af. Man står bare ikke af.

Uden at forklejne Mader og Leth så var de både folkelige og dejlige, men det var ikke ligefrem cykelsport, de havde forstand på

 ?? ??
 ?? *FOTO: HENNING HJORTH ?? Den i dag 58-årige Jesper Skibby bliver i det nye radioprogr­am spurgt til sine mange andenplads­er som aktiv rytter, og hvorfor han altid kiggede sig over skulderen, når han stak af fra feltet eller kørte en spurt.
*FOTO: HENNING HJORTH Den i dag 58-årige Jesper Skibby bliver i det nye radioprogr­am spurgt til sine mange andenplads­er som aktiv rytter, og hvorfor han altid kiggede sig over skulderen, når han stak af fra feltet eller kørte en spurt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark