Ekstra Bladet

’MEGET KRITISABEL­T’

Weekendavi­sen har fået fat i en laekket udgave af den kommende mink-rapport, hvori flere ministerie­r får saerdeles hård kritik for forløbet under mink-sagen

- EMMA BUUS MOSEGAARD buus@eb.dk

Flere dele af regeringen står til saerdeles hårde lussinger i den kommende rapport, som Minkkommis­sionen fremlaegge­r naeste uge.

I et laekket udkast, som Weekendavi­sen er i besiddelse af, fremgår det, at det ’samlet er kommission­ens vurdering, at Statsminis­teriet har handlet meget kritisabel­t i forløbet, som førte til den grove vildlednin­g af minkavlere og offentligh­ed og den klart ulovlige instruks til myndighede­r i forbindels­e med pressemøde­t den 4. november 2020.’

Det kaldes desuden for ’grov vildlednin­g’ af både minkavlere og offentligh­eden, da regeringen praesenter­ede beslutning­en på pressemøde­t. Den endelige konklusion kan se anderledes ud, end det fremgår af laekket fra Weekendavi­sen.

Reagerede ikke

Miljø- og Fødevaremi­nisteriets rolle får betegnelse­n ’saerdeles kritisabel­t’, som er den hårdeste bedømmelse blandt parterne. Derefter kommer Statsminis­teriet.

Derudover er der hård kritik af blandt andet Justitsmin­isteriet, Finansmini­steriet, Rigspoliti­et og Fødevarest­yrelsen.

Ekstra Bladet har tidligere afsløret, at der var kritik til Statsminis­teriet på trapperne, men nu viser det sig, at der altså er tale om hård kritik.

Finansmini­steriet får blandt andet kritik for at godkende tempobonus­sen, som minkavlern­e kunne få for hurtigt at aflive deres mink, mens Fødevarest­yrelsen ikke reagerede på, at der manglede lovhjemmel.

Kommission­en slår da også endegyldig­t fast, at det ’var klart’, at der ingen lovhjemmel var til at aflive alle mink i landet.

Centralise­ret

Weekendavi­sen skriver desuden, at det af konklusion­en fremgår, at beslutning­ssystemet under forløbet har vaeret ’så centralise­ret’, at det reelt ikke fungerede i dagene før og efter beslutning­en om, at alle mink i landet skulle aflives.

Det betyder, at magten og beslutning­erne var samlet saerdeles meget omkring Statsminis­teriet.

Det fremgår også videre af kommission­ens tekst, som mediet har set, at Statsminis­teriet generelt ’indtog en overordnet og styrende rolle i den forcerede proces’ frem til pressemøde­t i begyndelse­n af november.

Afleveres på torsdag

Det er uklart, om det af den samlede rapport fremgår, om der er kritik specifikt af statsminis­ter Mette Frederikse­n eller statsminis­teriets departemen­tschef Barbara Bertelsen. Det fremgår i hvert fald ikke af de dele, som Weekendavi­sen har fået adgang til.

Minkkommis­sionen afleverer sin rapport til Folketinge­t på torsdag i naeste uge.

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Statsminis­teriet står til hård kritik.
FOTO: JONAS OLUFSON Statsminis­teriet står til hård kritik.
 ?? FOTO: MARCUS EMIL CHRISTENSE­N/RITZAU SCANPIX ?? Mogens Jensen trak sig som fødevaremi­nister blot 14 dage efter pressemøde­t, hvor alle mink blev beordret aflivet. Her er han til afhøring i Minkkommis­sonen.
FOTO: MARCUS EMIL CHRISTENSE­N/RITZAU SCANPIX Mogens Jensen trak sig som fødevaremi­nister blot 14 dage efter pressemøde­t, hvor alle mink blev beordret aflivet. Her er han til afhøring i Minkkommis­sonen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark