Ekstra Bladet

BLÅ RAVAGE FORUDE

I skinnende jysk sol praesenter­ede Inger Støjberg i går sit parti. Men skyerne traekker sig allerede sammen i horisonten – ikke mindst over blå blok

-

Inger Støjberg har endelig praesenter­et det parti, hun har barslet med, siden hun blev smidt ud af Folketinge­t i december.

Danmarksde­mokraterne blev født i et støjbergsk overflødig­hedshorn af symbolik på Hvidsten Kro i Himmerland, der husede modstandsg­ruppen af samme navn.

I høj sol og omgivet af Dannebrog defilerede de dusinvis af fremmødte journalist­er forbi den tidligere udlaending­e- og integratio­nsminister, mens sagesløse kro-gaester måbede over kaosset og blev udfrittet om deres holdning af pressekorp­set.

Så det bliver kannibaler­nes fest i blå blok

Det bliver en prøve af en helt ny art for hende

Kun manglede umiddelbar­t en Cola Zero. Men vupti røg en halv liter af yndlingsdr­ikken op af håndtasken, og så var billedet komplet.

Sorte skyer

Mens solen bragede ned over Inger Støjberg, varsler det nye parti torden og lynild i blå blok. Bliver hendes parti opstilling­sberettige­t – hvilket alt tyder på – skal de blå stemmer nu deles mellem endnu flere.

Hårdest ramt er Dansk Folkeparti. Partiet er allerede i krise, og Inger Støjberg er ualmindeli­gt populaer blandt deres vaelgere. Men partiet vil ligeledes skabe ravage i hele blå blok.

– Inger Støjberg kommer ikke til at traekke en eneste rød vaelger over midten. Så det bliver kannibaler­nes fest i blå blok. Det eneste sted, de kan hente noget at spise, er hos sig selv og hinanden, siger politisk kommentato­r Hans Engell.

Han peger på, at flere af partierne er båret af enkeltpers­oner og ikke politisk indhold. Og dermed bliver den interne kamp nådesløs.

– Det bliver vildt, for det vil blive en benhård kamp om at laegge kant til hinanden. Og når der kommer meningsmål­inger, så vil nogle blive desperate. Og endnu mere skingre, siger Hans Engell.

Problemer begynder nu

Problemern­e for Inger Støjberg begynder også nu. Hidtil har hun kunnet traekke på sine staerke sider på udlaending­epolitikke­n, og potentiell­e vaelgere har kunnet laese det, de ønskede, ind i projektet.

Men nu vil hun blive spurgt om alt fra bekaempels­e af inflation, arbejdsmar­kedpolitik til krigen i Ukraine.

– Det bliver en prøve af en helt ny art for hende. Nu er hun i Superligae­n. Og indtil nu har hun kunnet holde sig til der, hvor hun er staerk, siger Hans Engell.

Allerede torsdag var Inger Støjberg da også svaevende ud i politikken. Et partiprogr­am kommer ikke før efter et valg, og de brede linjer stikker i flere retninger.

Der skal både vaere øgede offentlige udgifter og lavere skat, staerke byer, men også fokus på landet, og mindre EU, men ikke EUmodstand.

Samtidigt er den lette del af oprette et navn og samle vaelgererk­laeringer. Nu skal det hårde arbejde med at lave en organisati­on, skaffe kandidater og stable et reelt parti på benene begynde.

– Det er et stort stykke praktiske arbejde, der ligger foran hende. Og skal hun gøre det med sig selv, tre studenterm­edhjaelper­e, en lommetyv og to frivillige, så bliver det svaert, siger Hans Engell.

Han peger på, at det bliver afgørende, om Dansk

Folkeparti­s tidligere formand, Kristian ThulesenDa­hl, kommer ind i folden. Han har nemlig bunker af erfaring både med politik bredt og ikke mindst det organisato­riske.

– Men tiden er knap, hvis der kommer valg til efteråret. Hvert minut taeller for hende. Så Inger Støjbergko­mmer på sit livs opgave her.

Laes også lederen på bagsiden.

 ?? ??
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Klar til kamp
Inger Støjbergs nye parti, Danmarksde­mokraterne, varsler torden og lynild i blå blok.
FOTO: ERNST VAN NORDE Klar til kamp Inger Støjbergs nye parti, Danmarksde­mokraterne, varsler torden og lynild i blå blok.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark