Ekstra Bladet

’Det er det vaerst taenkelige tidspunkt’

Europas lufthavne er i knae. SAS-strejke, aflyste flyafgange og forsinkels­er kan saette sit praeg på sommeren

- ULRICH PANDURO ulrich@eb.dk

Den perfekte lufthavnss­torm kan ramme danske flyrejsend­e, der kan se frem til en sommer praeget af aflyste fly, aendrede rejsetider og overfyldte lufthavne.

Det danske flyselskab SAS trues med en omfattende strejke i Danmark, Norge og Sverige, hvor 1000 piloter forventes at strejke fra på onsdag.

Derudover har 200 flymekanik­ere meddelt, at de vil sympatistr­ejke fra 5. juli, hvis ikke SAS og Dansk Pilotforen­ing kan blive enige om en overenskom­st.

– Det er svaert at sige, om de når til enighed i sidste sekund, men det ser ud til at parterne er meget langt fra hinanden, siger fly- og lufthavnse­kspert Ole Kirchert Christense­n til Ekstra Bladet

– Det er det vaerst taenkelige tidspunkt for SAS, hvor alle selskaber forsøger at stjaele markedsand­ele fra hinanden efter corona-nedlukning­en.

Ifølge Norske Borsen kan strejken i SAS koste 250 daglige flyvninger og berøre 45.000 passagerer i Norden.

Det er dog langt fra det eneste, der kan kaste grus i sommerferi­eplanerne.

De norske flyselskab­er Norwegian og Widerøe blev i lørdags ramt af strejke på grund af uenigheder om de ansattes overenskom­st.

Forsinkels­er i hele Europa

I alt har 106 flymekanik­ere lagt arbejdet ned.

Det svarer til mere end en fjerdedel af flymekanik­ere i Norge.

Også lavprissel­skaberne Ryanair og EasyJet truer med strejke.

Europa er allerede ramt af forsinkels­er og lufthavnsk­aos på grund af mangel på piloter og personale, der kan håndtere passagerer og bagage.

Mangler personale

Store lufthavns-knudepunkt­er i blandt andet Amsterdam, Frankfurt, Bruxelles, Paris og London er saerligt ramt af personalem­angel, der kan fortsaette og give forsinkels­er for hen over sommeren.

– Der er mangel på bemanding alle steder i kaeden. Det er ikke set i det omfang før og er allerede skyld i aflysninge­r og store forsinkels­er i hele Europa

Ifølge lufthavnse­ksperten kommer det til at tage lang tid, før lufthavnen­e er tilbage på fuld kapacitet.

– Det tager lang tid at sikkerheds­godkende lufthavnsp­ersonale hos politiet, og mange piloter har ikke fløjet så laenge, at de skal igennem flysimulat­oren først – og dem er der flere måneders ventetid på.

Det er ikke set i det omfang før og er allerede skyld i aflysninge­r og store forsinkels­er

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Omfattende strejke i SAS og personalem­angel i europaeisk­e lufthavne kan give udfordring­er i sommerferi­en.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Omfattende strejke i SAS og personalem­angel i europaeisk­e lufthavne kan give udfordring­er i sommerferi­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark