Ekstra Bladet

VI FÅR IKKE RÅD TIL TØJ I ÅR

Det er blevet svaert at få enderne til at mødes – og det skal ikke blive meget vaerre, før det er umuligt, lyder det fra ukrainsk familie

- TEKST OG FOTO: STEFAN WEICHERT

KIEV (Ekstra Bladet): Det er ikke kun i Danmark, at priserne på fødevarer og varme stiger kraftigt. I Ukraine er de øgede priser også ved at slå hul i familierne­s økonomi.

45-årige Ola Chebanova er eneforsørg­er til sin tiårige datter og bor med sine foraeldre i en lille lejlighed i Kiev. Krigen og de øgede fødevarepr­iser har gjort det svaert at få enderne til at mødes.

I de første to uger var priserne mere stabile, men det aendrede sig hurtigt. I dag er et kilo boghvede for eksempel steget fra ti til 16 kroner, og det er langtfra det eneste.

Mellem tre til fem millioner arbejdspla­dser er forsvundet

– Stort set hele min løn går til mad. Jeg vil også købe noget laekkert til barnet, noget chokolade, men priserne er steget med 50 procent, fortaeller Ola Chebanova.

– Derfor forsøger vi at se, hvor i butikker ne det er billigere. Før kunne vi gå til én butik og købe det hele. Nu skal vi finde det billigste inden for en radius af en kilometer, siger hun.

Alt går til mad

Ola Chebanova har ellers et stabilt job hos televirkso­mheden Vodafone, men det er stadig ikke nok med de øgede priser på fødevarer. Ifølge flere opgørelser i Ukraine er priserne på basale dagligvare­r såsom grøntsager, pasta og brød steget med cirka ti procent blot fra marts til april. Den tendens ser kun ud til at fortsaette.

AEg er steget med 25 procent, mens solsikkeol­ie og sukker ventes at stige med helt op til 80 procent over de naeste par måneder. Det har ramt familier såsom Chebanova hårdt.

– Jeg forstår nu, at vi ikke får råd til tøj i år. Det hele vil bare gå til mad.

FN’s Fødevare- og Landbrugso­rganisatio­n, FAO, forudser, at verdens fødevarepr­iser kan stige med 20 procent i år på grund af krigen mellem Ukraine og Rusland. De to lande står for eksempel for omkring 19 procent af verdens majsekspor­t og 29 procent af eksporten af hvede, ifølge det amerikansk­e landbrugsm­inisterium.

Det bliver vaerre

Aleksij Jakubin, der er lektor på Kyiv Polytechni­c Institute, forklarer til Ekstra Bladet, at det forventes, at det vil blive vaerre, hvis ikke krigen snart slutter. Den nuvaerende situation presser mange familier og isaer de aeldre, der skal klare sig på en pension.

Mange har også mistet deres arbejde, og det skaber store problemer.

– Mellem tre til fem millioner arbejdspla­dser er forsvundet, og Ukraine har tabt omkring 40 procent af bnp. Mange familier kaemper for at få enderne til at mødes. Stort set alle midler går til at købe mad og betale husleje, siger Aleksij Jakubin og påpeger, at langt de fleste varer er steget med mindst 15 procent, efter Rusland invaderede landet.

– Det kan sagtens blive endnu vaerre, siger Aleksij Jakubin.

 ?? ?? Ola Chebanova bor sammen med sine foraeldre i en lille lejlighed i den ukrainske hovedstad, Kiev. Hun er eneforsørg­er til sin tiårige datter.
Ola Chebanova bor sammen med sine foraeldre i en lille lejlighed i den ukrainske hovedstad, Kiev. Hun er eneforsørg­er til sin tiårige datter.
 ?? ?? Familiens kat er taet knyttet til bedstemode­ren, som altid fodrer den. Hvis den ikke får, hvad den vil have, kradser den.
Familiens kat er taet knyttet til bedstemode­ren, som altid fodrer den. Hvis den ikke får, hvad den vil have, kradser den.
 ?? ?? 45-årige Ola Chebanova har ellers et stabilt job hos televirkso­mheden Vodafone, men stort set hele hendes løn går til udgifter til mad.
45-årige Ola Chebanova har ellers et stabilt job hos televirkso­mheden Vodafone, men stort set hele hendes løn går til udgifter til mad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark