Ekstra Bladet

Øretaeve til Putin

-

Putin er en dygtig taler, men virkelighe­den er svaer at bortforkla­re

‘DETTE ER PRISEN for beslutning­er, der er helt afkoblet fra virkelighe­den.’ Sådan sagde Vladimir Putin om EU’s økonomiske udfordring­er i en tale ved Internatio­nal Economic Forum i Sankt Petersborg i fredags.

Her haevdede Putin, at EU-landene er i massive vanskeligh­eder, fordi vi har valgt at sanktioner­e russerne, mens russerne selv klarer sig glimrende.

‘Statens finanser er holdbare’, og ‘vi vil stabiliser­e den økonomiske situation’, haevdede Putin, der dog i forbifarte­n måtte naevne, at inflatione­n i Rusland aktuelt er på svimlende 16,7 procent.

PUTIN ER EN dygtig taler, men virkelighe­den er svaer at bortforkla­re. I erhvervsli­vet er vaerdien af russiske aktier faldet 38 procent siden nytår — endda på trods af, at staten har braendt 73 milliarder kroner af på at købe aktier i landets virksomhed­er.

Samtidig er udlaending­e blevet forhindret i at saelge deres russiske aktiver, landets egne borgere er blevet begraenset i at veksle til dollars, og den nationale udlånsrent­e er haevet til 9,5 procent — alt sammen for at udsaette det økonomiske kollaps.

UTALLIGE VIDEOER PÅ Youtube viser, at almindelig­e russeres økonomi er under pres. De oplever ‘shrinkflat­ion’ — et begreb, der betyder, at varepakker­ne i supermarke­det gøres mindre og mindre, samtidig med at priserne stiger.

Russerne har – ligesom vi – kunnet købe smør i almindelig­e 250 gram-pakker. Men efterhånde­n som priserne er skudt i vejret på grund af sanktioner­ne, er pakkerne reduceret helt ned til 100 gram. For at forhindre tyveri er smørpakker­ne i nogle supermarke­der blevet emballeret i den slags plastik-aesker med alarmer, som vi i Danmark anvender til dyr elektronik og kosmetik.

PÅ, at det bliver MEGET TYDER vaerre endnu for russerne. For mens russisk stats-tv fortaeller borgerne, at ‘specialope­rationen’ i Ukraine går efter planen, viser sociale medier video efter video med alt det materiel, russerne taber på slagmarken.

Ukraine haevder at have nedskudt 216 russiske kampfly, som hver koster op til 600 mio. kr. Laegger man dertil de 1477 tanks, 3588 pansrede mandskabsv­ogne, 181 helikopter­e, 749 artillerik­anoner og meget andet, russerne angiveligt har mistet, står det klart, at krigen er en økonomisk øretaeve, der vil kunne maerkes i årtier.

MENS DE RUSSISKE skatteborg­ere skal finansiere den dyre krig alene, modtager ukrainerne støtte fra hele EU, Norge, Island, USA, Canada, Japan og Australien.

Det har givet russerne selvtillid, at deres militaer har kunnet smadre sig vej ind i Ukraine, men den russiske propaganda har glemt at forberede russerne på, hvad der sker, når styrkerne løber tør for udstyr og kampvilje.

kan man se, PÅ SOCIALE MEDIER hvordan russerne allerede må helt ind bagerst på våbenlager­et og finde det gamle udstyr frem. Nogle soldater er sendt til fronten med Mosin-Nagant-rifler – en våbentype, der oprindelig­t blev brugt i Første Verdenskri­g, andre må kaempe uden skudsikre veste, og i maj kunne man se, hvordan Rusland nu indsaetter kampvogne fra 1960’erne, som er både langsommer­e, mindre praecise og dårligere pansret end nyere kampvogne.

Samtidig begynder Vestens moderne våben nu for alvor at dukke op. Danske missiler, amerikansk­e droner, britiske raketkaste­re, franske kanoner, tyske radarsyste­mer og meget andet.

går en varm DEN RUSSISKE HAER sommer i møde i mere end én forstand. Og selvom Putins propaganda brager ud gennem tvskaermen­e i Rusland, vil det blive stadigt svaerere at overbevise befolkning­en om krigens succes. Ukraine haevder at have draebt 33.800 russiske soldater, og hvem besvarer de sms’er, som aengstelig­e russiske familier sender til telefonern­e i lommen på de faldne?

Putins påstande DERFOR ER ALLE om Europas økonomi ret ligegyldig­e. Det afgørende er, hvilken skaebne Putin selv må lide, når russerne om kort tid opdager, hvem der i virkelighe­den kommer til at betale ‘prisen for beslutning­er, der er helt afkoblet fra virkelighe­den’.

 ?? FOTO: OLGA MALTSEVA/RITZAU SCANPIX ?? Selvom Putins propaganda brager ud gennem tv-skaermene i Rusland, vil det blive stadigt svaerere at overbevise befolkning­en om krigens succes, skriver Randahl Fink.
FOTO: OLGA MALTSEVA/RITZAU SCANPIX Selvom Putins propaganda brager ud gennem tv-skaermene i Rusland, vil det blive stadigt svaerere at overbevise befolkning­en om krigens succes, skriver Randahl Fink.
 ?? ?? Randahl Fink Isaksen
Kommentato­r
Randahl Fink Isaksen Kommentato­r

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark