Ekstra Bladet

KUSSER OG KOSMOS

’Mit navn er Keith’ er en samling af Facebook-opdatering­er skrevet med ti fuckfingre. En blandet pose af banale betragtnin­ger og tilpas patosfyldt poesi

- MOLLY BALSBY molly@eb.dk

Det 54-årige undergrund­s-faenomen Keith Thomas Lohse, der er kendt fra Radio24syv­s program ’Nattevagte­n’, har over årene skrevet sine digte på Facebook. De er nu blevet samlet af en veninde og udgivet på det nystartede mikroforla­g Frederikke Lett. Digtsamlin­gen er flankeret af et forord af Mikael Bertelsen, der skriver, at Lohse var Yahya Hassans yndlingsdi­gter.

Forlaget pynter altså Lohse med blåstempli­nger fra kulturparn­asset. Det forekommer lidt elitaert for en ellers befriende punket og uimponeret bog. Hvorfor ikke lade digtene tale for sig selv?

Facebook-opslagene er skrevet mellem 2008 og 2014. Mange af digtene anvender enderim og får derfor karakter af spoken word.

Uregerligt og fabulerend­e

Der er både vraengende, satiriske stenslag og aggressive nossespark i Lohses tekster, der laener sig tungt op ad beatdigter­nes gravstene.

Der er både kosmos og storpoliti­k, pik og en røv, der ’er sødere end akaciehonn­ing’.

Der er mange udtryk, der går igen i løbet af bogen; luder, lort, røvhul. Som i dette digt:

’København, du er en luder / for dine gader og bygninger snakker så stort og så stolt / men dit hjerte, åh København, er pilråddent og koldt.’

Europa har også et luderansig­t, får vi at vide i et senere digt. Det er altså en gennempule­t beat-kliché. Men der er heldigvis også sproglig opfindsomh­ed og originalit­et at finde i teksterne, der brager afsted langt over fartgraens­en.

’Mit navn er Keith’ lykkes bedst hen mod slutningen. Her er ’Mors Blues’ og ’Asgers afskedssan­g’ lyriske højdepunkt­er, som jeg ikke kan citere fra, da begge digte bør laeses i deres fulde laengde.

Lohse skriver uregerligt og fabulerend­e om samfundets udsatte, om at vaere på skideren og vaere skidesur over det. Digtene er staerkest, når Lohse dropper den mest fladtrådte samfundskr­itik og tør komme helt ind dér, hvor det gør rigtigt nas.

Lohse skriver uregerligt og fabulerend­e om samfundets udsatte

 ?? FOTO: KASPER BACH ?? Digter-debutant
Keith Thomas Lohse bogdebuter­er som digter med en befriende punket og uimponeret bog.
FOTO: KASPER BACH Digter-debutant Keith Thomas Lohse bogdebuter­er som digter med en befriende punket og uimponeret bog.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark