Ekstra Bladet

NemID-kaos på tredje døgn: Civile retssager går i stå

- SIGGI STAUNSAGER siggi@eb.dk

Tekniske problemer plager Nets og brugere af NemID på tredje døgn.

Og det er ikke kun problemati­sk for borgere, som ikke kan tilgå netbank, sundhed.dk eller borger.dk.

Alle civile retssager er nemlig også utilgaenge­lige, når der ikke kan logges på.

Det betyder, at advokater hverken kan få adgang eller har mulighed for at indsende noget i civile retssager.

Nikolaj F. Linneballe, formand for Advokatsrå­dets procesrets­udvalg, fortaeller, at det både er domstolene selv og advokatern­e, som ikke kan indlevere sager.

– Det er et problem, at vi ikke kan styre vores frister, og at vi ikke kan indlevere vores ting til retten, for der er ikke nogen andre måder, vi kan indlevere på, konstatere­r han.

Civile advokater har ikke kunne handle i sager siden onsdag, hvor Nets fik tekniske problemer.

Det har blandt andet betydet, at nogle advokater muligvis ikke har kunne holde deres frister, fordi det ikke er tilladt at indvere levere på brev eller e-mail. Derfor er alle civile retssager sat på pause.

Ifølge Nikolaj F. Linneballe betyder det ikke nødvendigv­is, at civile retssager bliver forsinket, når der kun er tale om tre dage, men der vil vaere en masse administra­tionsarbej­de. – På grund af, at alle parter i de civile retssager ikke har mulighed for at arbejdet i systemet, sidder alle og venter på, at de kan begynde at reagere i sagerne. Der er ingen fremgangsm­åde, når sådanne tekniske problemer opstår.

Nikolaj F. Linneballe fra Advokatsrå­det ansporer derfor domstolene og Domstols styrelsen til at taenke over, hvad de gør fremadrett­et, når et bagvedligg­ende system går ned.

Nets oplyser til Ritzau, at de aktuelle problemer skyldes en intern it-fejl, og selskabet forklarer, at det derfor har vaeret nødvendigt at flytte data fra en server til en anden.

Der er ikke nogen andre måder, vi kan indlevere på

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark