Ekstra Bladet

PSYKOPATEN OG TERRORISTE­N

Espen draebte fire kvinder og én mand

-

Den 38-årige danske statsborge­r Espen Andersen Bråthen var manden bag de fem knivdrab på fire kvinder og én mand 13. oktober sidste år i de norske by Kongsberg.

Det fastslår retten i Hokksund Tinghus i en 56 sider lang skriftlig dom, som norsk presse og Ekstra Bladet modtog som e-post i går klokken 9.30.

Det skete i forlaengel­se af, at dommen blev forkyndt for Espen Andersen Bråthen.

Den åbenlyst uligevaegt­ige mand, der er diagnostic­eret med kroniske vrangfores­tillinger og som paranoid-skizofren, er uegnet til straf. Det har hans forsvarer, Frederik Neumann, og statsadvok­at Andreas Christians­en hele vejen igennem vaeret enige om.

Behandling­sdom

Det er derfor ikke overrasken­de, at dommens konsekvens er en behandling­sdom, som påtvinger ham en fremtid som patient og beboer på en lukket psykiatris­k institutio­n.

Manden er også officielt fundet skyldig i at stå bag en raekke trusler og 11 drabsforsø­g med knivkast pileskud affyret med den kraftige bue, han havde med sig, da han med hans egne ord gik ud i byen ’for at draebe folk’.

Espen Andersen Bråthen er tidligere straffet for småkrimina­litet. Han konvertere­de for en del år siden til islam og kom i 2018 i den norske efterretni­ngstjenest­es søgelys, da han i en Youtube-video advarede om, at noget forfaerdel­igt var på vej.

Omfattende medicineri­ng

Manden har siden sin anholdelse vaeret underlagt omfattende medicineri­ng. Han fremstod under retssagen rolig, men også følelsesko­ld og fysisk udtryksløs. I en erklaering garantered­e han, at han angrede sine handlinger og aldrig ville ’slå ihjel igen’.

Men retten laegger til grund, at flere psykiatris­ke eksperter har fastslået, at Bråthen fortsat har psykotiske symptomer og udgør en potentiel fare for omgivelser­ne.

Den nu dømte mand har en dansk mor og en norsk far. Han har boet i Norge hele sit liv.

 ?? PRIVATFOTO ?? For farlige til frihed
Espen Andersen Bråthen er kronisk paranoid-skizofren og erklaeret uegnet til straf. Han fik en behandling­sdom.
PRIVATFOTO For farlige til frihed Espen Andersen Bråthen er kronisk paranoid-skizofren og erklaeret uegnet til straf. Han fik en behandling­sdom.
 ?? POLITIFOTO ?? Espen Andersen Bråthen er her fanget på Coop Extras overvågnin­gskamera, mens han affyrer pile mod tilfaeldig­e kunder i dagligvare­butikken i den norske by Kongsberg. Bagefter udløste han død og ulykke med knive. Hans forberedel­ser var grundige.
POLITIFOTO Espen Andersen Bråthen er her fanget på Coop Extras overvågnin­gskamera, mens han affyrer pile mod tilfaeldig­e kunder i dagligvare­butikken i den norske by Kongsberg. Bagefter udløste han død og ulykke med knive. Hans forberedel­ser var grundige.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Her er de draebte ofre for Espen Andersen Bråthens utilregnel­ige aktion i Kongsberg. Det er fra venstre Andrea Meyer, Liv Berit Borge, Hanne Merethe Englund, Gun Marith Madsen og Gunnar Erling Sauve.
FOTO: RITZAU SCANPIX Her er de draebte ofre for Espen Andersen Bråthens utilregnel­ige aktion i Kongsberg. Det er fra venstre Andrea Meyer, Liv Berit Borge, Hanne Merethe Englund, Gun Marith Madsen og Gunnar Erling Sauve.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark