Ekstra Bladet

Prisen for Breivik: Kæmperegni­ng til Norge

-

Den nu 43-årige terrorist og massemorde­r Anders Breivik blev idømt 21 års forvaring med en mindstetid på ti år for massemorde­ne i Oslo og på øen Utøya tilbage i 2011.

Anders Breivik ankede ikke dommen, da han opfattede hele retsproces­sen som illegitim. Han tabte i 2017 en sag anlagt mod den norske stat ved menneskere­ttighedsdo­mstolen i Haag og har hidtil fået afslag på prøveløsla­delse.

Sikret faengsel

En aendring af straffelov­en gør, at han i dag kunne have fået en straf på 30 års faengsel. Men grundlaget er det samme. Er der efter eksperters og rettens mening en risiko for, at han begår ny alvorlig kriminalit­et, er en prøveløsla­delse ikke mulig, og i princippet kan Breiviks straf forlaenges med fem år resten af hans liv. Han afsoner i øjeblikket i et saerligt sikret faengsel i Ringerike.

Det kan blive en ekstraordi­naert dyr historie for Norge.

Destruktiv­e sider

Sikkerhede­n omkring Anders Breivik eller Fjotolf Hansen, som han hedder nu, koster nemlig ifølge beregninge­r foretaget af Aftenposte­n de norske skatteyder­e 11 millioner kroner om året, og udgifterne til ombygning af retssalen og afviklinge­n af straffesag­en til de 40 retsdage var op imod ti gange højere.

Så bekostelig for Norge bliver Espen Andersen Bråthen naeppe nogensinde. Han har efter sin anholdelse vaeret underlagt massiv medicineri­ng, og det har åbenlyst taget toppen af de rastløse, destruktiv­e sider af hans vaesen.

 ?? PRIVATFOTO ?? Massemorde­ren Anders Breivik blev erklaeret tilregneli­g og egnet til straf. Han blev idømt forvaring.
PRIVATFOTO Massemorde­ren Anders Breivik blev erklaeret tilregneli­g og egnet til straf. Han blev idømt forvaring.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark