Ekstra Bladet

EN TRAGISK FEJL

Obama og Biden mener, at USA’s Højesteret begår en fejl ved at sløjfe retten til abort, men Trump glaeder sig

-

USA’s praesident, Joe Biden, retter en skarp kritik mod landets højesteret, der i går valgte at omstøde den føderale ret til abort.

– Domstolen har gjort, hvad den aldrig har gjort før: Udtrykkeli­gt fjernet en forfatning­ssikret rettighed, der er så grundlaegg­ende for så mange amerikaner­e, siger Biden.

– Efter min mening er det en realiserin­g af en ekstrem ideologi og en tragisk fejl fra Højesteret­s side, lyder det fra praesident­en.

Et angreb på millioner

Også Barack Obama, der tidligere var demokratis­k praesident med Biden som sin vicepraesi­dent, stiller sig helt uforståend­e over beslutning­en.

På Twitter skriver han: ’I dag har Højesteret ikke blot omstødt naesten 50 års saedvane. Den har også henvist retten til den mest intense, personlige beslutning, som nogen kan traeffe, til politikere og ideologers indfald og på den måde angrebet de grundlaegg­ende rettighede­r for millioner af amerikaner­e.’

Rystet justitsmin­ister

Spørger man derimod Mike Pence, der var republikan­sk vicepraesi­dent under Donald Trump, har Højesteret truffet den rette afgørelse.

– Ved at sende spørgsmåle­t om abort tilbage til staterne og folket, har denne Højesteret rettet en fejl i historien og bekraeftet det amerikansk­e folks ret til selv at beslutte, siger Pence – der er kendt for at vaere abortmodst­ander – ifølge AFP.

Tidligere praesident Trump glaeder sig over, at det nu er op til de folkevalgt­e i de enkelte delstater at beslutte, hvilke love der skal gaelde på området.

– Det bringer alt tilbage til delstatern­e, hvor det altid har hørt hjemme, siger Trump til Fox News.

– I sidste ende tror jeg, at det er noget, der vil kunne fungere for alle, siger han.

USA’s justitsmin­ister, Merrick Garland, siger i en kommentar ifølge Fox News, at hans ministeriu­m er ’dybt uenig’ i rettens afgørelse:

– Højesteret har fjernet en opnået rettighed, der har vaeret en vigtig del af kvinders frihed i et halvt århundrede. En ret, der har sikret kvinders mulighed for at deltage fuldt ud og på lige fod i samfundet.

Nancy Pelosi, de rer demokrat og formand for R ep r ae sentantern­es Hus, forudser abortmodst­andernes naeste traek.

– I Kongressen forbereder republikan­erne et landsdaekk­ende abortforbu­d, siger hun i en pressemedd­elelse.

 ?? FOTO: CHIP SOMODEVILL­A/RITZAU SCANPIX ?? Slukkede alt håb
USA’s Højesteret har underkendt en historisk afgørelse, der i det seneste knap halve århundrede har sikret retten til abort.
FOTO: CHIP SOMODEVILL­A/RITZAU SCANPIX Slukkede alt håb USA’s Højesteret har underkendt en historisk afgørelse, der i det seneste knap halve århundrede har sikret retten til abort.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Unge abortmodst­andere jublede foran Højesteret efter afgørelsen.
FOTO: RITZAU SCANPIX Unge abortmodst­andere jublede foran Højesteret efter afgørelsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark