Ekstra Bladet

HVEM SKAL EGENTLIG KØLHALES?

-

MINKKOMMIS­SIONEN

siger ’grov vildlednin­g’. Det er overskrift­en i ugens Weekendavi­sen, der har fået fingre i dele af rapporten om den socialdemo­kratiske regerings ulovlige straks-nedlaeggel­se af et helt erhverv.

MAN SKAL HAEFTE

sig saerligt ved to ting. Den første er, at statsminis­teren ikke ser ud til at vaere stillet direkte op i skudlinjen. Den anden er, at selve Statsminis­teriet og dermed Mette Frederikse­ns højrehånd og naermeste fortrolige muligvis er det.

HERMED PLACERER

kommission­srapporten sagen der, hvor vi medier allerede har skrevet den hen. Miljø- og Fødevaremi­nisteriet kølhales for ikke have sørget for lovhjemmel til at udrydde alle mink i Danmark. Statsminis­teriet for ikke at have spurgt til selvsamme lovhjemmel. ’Samlet er det kommission­ens vurdering, at Statsminis­teriet har handlet meget kritisabel­t i forløbet, som førte til den grove vildlednin­g af minkavlere og offentligh­ed og den klart ulovlige instruks til myndighede­r i forbindels­e med pressemøde­t den 4. november 2020,’ som Weekendavi­sen bl.a. citerer fra rapporten.

REGERINGEN KAN

sandsynlig­vis fastholde, at forskellen på Inger Støjbergs instruks og Mette Frederikse­ns er, at førstnaevn­te handlede ’forsaetlig­t’, som det hedder i juraen, når nogen gør noget, vel vidende at de ikke må. Hvorefter Støjberg kom for en rigsret og blev dømt. Men statsminis­teren vidste ikke, at der manglede lovhjemmel. Hvorfor hun og regeringen uforvarend­e brød loven, vil det hedde.

METTE FREDERIKSE­N

og kompagni vil fremføre, at det ifølge den ministeran­svarlighed­s lov, Støj berg modtog en klar dom for at overtraede, var det fødevaremi­nister Mogens Jensens ansvar at sikre lovhjemmel. Og Mogens Jensen er for laengst fratrådt på grund af minksagen. Et offer er allerede bragt.

DA UVILDIGE

advokater af Folketinge­t blev sat til at vurdere, om Støjberg skulle for Rigsretten, var det de radikale og Enhedslist­en, der tog initiativ hertil. Derfra lyder det i dag, at de vil laese hele rapporten fra Minkkommis­sion på torsdag, før de tager stilling til noget.

DET SER IKKE

umiddelbar­t sandsynlig­t ud, at der rejses rigsretssa­g mod statsminis­ter Mette Frederikse­n. Her vil en klassiker i dansk politik snarere gøre sig gaeldende: Det handler om at taelle til 90 mandater i Folketinge­t. Og er det realistisk, at regeringen­s støttepart­ier vil rejse en rigsretssa­g mod statsminis­teren i et valgår?

’GROV VILDLEDNIN­G’

er selvsagt slemt. ’Saerdeles kritisabel­t’ om Fødevaremi­nisteriet og ’meget kritisabel­t’ om Statsminis­teriet ligeså. Og en Barbara Bertelsen haengt til tørre, dryppende af magtfuldko­mmenhed ud over sine beføjelser, er også en konklusion.

I FALD DET SKER,

vil det vaere et vidnesbyrd om, at 4. november 2020 forgreb Danmarks regering sig på demokratie­t. Endda uden for alvor at blive straffet for det.

Det handler om at taelle til 90 mandater i Folketinge­t

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? En Barbara Bertelsen haengt til tørre, dryppende af magtfuldko­mmenhed ud over sine beføjelser, er også en konklusion.
FOTO: JENS DRESLING En Barbara Bertelsen haengt til tørre, dryppende af magtfuldko­mmenhed ud over sine beføjelser, er også en konklusion.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark