Ekstra Bladet

Efter to aflysninge­r: ENDELIG TILBAGE

S

- RUNE MELCHIOR SJØRVAD rms@eb.dk

å kan de (endelig) laere det!

Danmarks største festival er med to års corona-forsinkels­e i rygsaekken klar til at skyde festival nummer 50 ud over rampen, og festivalen­s musikprogr­am viser med al tydelig klarhed, at det ikke er de 50-årige, der lefles for.

Der er ingen McCartney, Dylan eller Stones på plakaten – derimod er navne som Post Malone, Dua Lipa og Megan Thee Stallion hyret ind for at saette gang i festen.

Om de unge efter den ufrivillig­e pause kan finde ud af at feste, uden at det går fuldstaend­ig Tivoli-amok, vil den naeste uges tid vise. Sikkert er det, at Roskilde melder sig klar til at levere rammerne for det, der i en periode bliver Danmarks fjerdestør­ste by, når flere end 100.000 sommerkåde fest- og musikglade gaester slår pløkkerne i mulden.

En af de ting, festivalen i år meget gerne vil have gjort op med, er den iøjnefalde­nde ’brug og smid vaek’-kultur, der hvert år kan ses i alt sin absurde tydelighed, når de mange tusinde tømmermaen­d- og kvinder vender snuden hjem og ’glemmer’ alt om smadrede pavillonte­lte, mudrede liggeunder­lag og mugne soveposer, der efterlades i en apokalypti­sk miljøkatas­trofe, det tager mange uger at komme til bunds i.

I år kan man derfor under mottoet ’Lad éngangsfor­bruget vaere fortid’ leje telte, pavilloner og sågar pvc-frie luftmadras­ser, som man så afleverer tilbage for at få sit klaekkelig­e depositum retur. Om det er nok til at laere de unge, at et telt godt kan bruges mere end en enkelt gang, bliver spaendende at få svar på.

En anden ting, de unge med sikkerhed kommer til at laere i år, er, at øl ikke er gratis. I lighed med den generelle prisstigni­ngs-tendens i samfundet er ølpriserne på dette års festival nemlig sat gevaldigt op. En økologisk Grøn Tuborg på fad kommer til at koste 47 kroner for 40 cl. hvilket er en prisstigni­ng på små 18 procent i forhold til 2019, hvor den samme øl kostede 40 kroner.

Tilbage er der blot at sige: ’Skål og god festival!’

 ?? FOTO: PER LANGE ?? Festivalga­engerne har ventet siden sommeren 2019 – nu er Roskilde igen klar til at slå portene op.
FOTO: PER LANGE Festivalga­engerne har ventet siden sommeren 2019 – nu er Roskilde igen klar til at slå portene op.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark