Ekstra Bladet

’HAN ER KLASSE’

- KEVIN DOHERTY kd@eb.dk

En samlet andenplads i sit første Tour de France nogensinde.

Det var en realitet for Jonas Vingegaard i 2021, men på trods af den store bedrift ligger han stadig efter sin holdkammer­at hos Jumbo Visma Primoz Roglic til årets Tour.

Det siger den tidligere Tour-vinder og nuvaerende cykelekspe­rt på Eurosport Bradley Wiggins til Ekstra Bladet på et pressemøde.

– Han har bevist, at han kan kaempe med om sejren, men han er andenvioli­n for Primoz Roglic. Jeg er dog sikker på, at Vingegaard bliver en god allieret i bjergene.

Wiggins afviser dog ikke, at Vingegaard kan få muligheden for at stjaele den gule trøje, når Roglic og Tadej Pogacer, der er favorit, skal kaempe i toppen af klassement­et.

– Jeg tror, det bliver et spil katten efter musen mellem Roglic og Pogacer, og det kan Vingegaard bruge til sin fordel og snuppe den gule trøje, siger han og fortsaette­r.

– Det bliver spaendende. Det bliver den første Tour i et par år, hvor der virkelig kan blive kamp om sejren. Der er ikke kun to ryttere om buddet, men Vingegaard og Geraint Thomas kan også ryste posen.

Frygtløs

Den 42-årige tidligere cykelrytte­r snakkede flere minutter, da han blev spurgt, hvad der egentlig var så specielt ved Jonas Vingegaard.

– Han er klasse, og ingen troede, han kunne vaere den naeste store danske Tour-vinder efter Bjarne Riis.

Vingegaard har ikke vundet Touren endnu, men det lyder på Bradley Wiggins som om det slet ikke er usandsynli­gt i fremtiden. Han har nemlig en helt saerlig kvalitet, der kan føre ham til tops.

– Han er en old schoolrytt­er. Han kan også køre enkeltstar­t, hvilket er meget unikt. Han er ikke bange for noget – han bliver ikke overrumple­t af begivenhed­ens størrelse.

– Han er ikke betaget af sportens historie. Hvis man for eksempel kigger på franske Thibaut Pinot, så kender han og forstår

Tour de Frances historie. Og når han er på vej til noget stort, så går han i stå og bliver skrøbelig, fordi han som franskmand er bevidst om, hvad han er på vej til at opnå.

– Det kan vaere et godt karaktertr­aek at have en ignorance for, hvad man er på vej til at opnå. Og det er en af Vingegaard­s bedste kvaliteter. Han er så talentfuld og rå, fortaeller briten.

Wiggins er også meget imponeret over, hvor meget Vingegaard har opnået på trods af sin unge alder op 25 år, og det faktum, at han er blevet far, spiller også en stor rolle, mener han.

– Cykling er blevet en ungdommeli­g sport med Pogacar, der vandt for et par år siden og også sidste år.

– Vingegaard er meget moden på trods af sin unge alder, hvilket jeg helt klart ser som en fordel. Han er også far, hvilket giver et andet perspektiv på livet.

I topform

Jonas Vingegaard går ind til Tour de France med en etapesejr i Criterium du Dauphine i bagagen.

Hånd i hånd kørte Vingegaard og holdkammer­aten Primoz Roglic over stregen på ottende og sidste etape af løbet, efter de kørte fra alle på etapens sidste stigning.

Danskeren vandt etapen, mens Roglic tog den samlede sejr.

Alligevel mener Ekstra Bladets cykelekspe­rt, Michael Rasmussen, at Vingegaard er førsteudfo­rdrer til Tadej Pogacar i Touren.

– Hvis jeg skulle spille på én af de to, Vingegaard eller Roglic, til den samlede sejr i Touren, ville jeg saette mine penge på Vingegaard. Han har meldt sig på banen som førsteudfo­rdrer til Pogacer om den samlede Tour-sejr.

Vi må se, om det odds kan gå hjem.

Første etape løber af stablen 1. juli, når Vingegaard og co. skal køre enkeltstar­t i Københavns gader.

En enkeltstar­t og et helt Tour de France, der kan ses på Eurosport og Discovery+.

Han er så talentfuld

og rå

 ?? FOTO: BENOIT TESSIER/RITZAU SCANPIX ?? I 2021 blev det til en samlet andenplads for Jonas Vingegaard. Slovenske Pogacar vandt for andet år i traek.
FOTO: BENOIT TESSIER/RITZAU SCANPIX I 2021 blev det til en samlet andenplads for Jonas Vingegaard. Slovenske Pogacar vandt for andet år i traek.
 ?? FOTO: MATTHEW CHILDS/RITZAU SCANPIX ?? Bradley Wiggins er meget imponeret over danske Jonas Vingegaard.
FOTO: MATTHEW CHILDS/RITZAU SCANPIX Bradley Wiggins er meget imponeret over danske Jonas Vingegaard.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark