Ekstra Bladet

Et skridt naermere målet

- MARIE LADE

Forskerne undersøgte også i et samarbejde med Hvidovre Hospital, hvordan vaner kan vaere med til at til at komme endnu et skridt naermere vejen til, hvorfor og hvordan man beholder sit vaegttab bedst efter en kur. Det fortaeller professor i fedmeforsk­ning ved Københavns Universite­t Signe Torekov.

– Først tabte personerne sig omtrent 12 kilo med en lavkalorie-kost i otte uger, mens de blev fulgt et år. Det viste sig, at dem, der efterfølge­nde tabte sig yderligere eller vedligehol­dt deres vaegttab, fortalte, at de lavede regler for sig selv omkring deres kost.

– Hvordan regler?

– ❘nterview med dem undervejs i forløbet viste, at de havde lagt regler ind i deres hverdag. □n metode, der styrede en del af deres kost. Alle mulige helt individuel­le regler, hvor der også var indlagt ’lufthuller’ eller pauser i det. Det kunne f.eks vaere, at ’jeg må gerne spise slik eller kager om fredagen, men ikke til hverdag’. Planlagte åndehuller, så de kunne holde ud at fortsaette vanen. Deres vaner var ikke noget, andre havde sat op for dem, men noget, de havde fået passet ind i deres hverdag.

– Får denne her viden jer forskerne til at gå andre veje for at finde en måde at holde sit vaegttab på?

– Ja, samtidig med, vi laver kontroller­ede studier for at skabe evidens, vil vi tilføje den dimension, hvor vi interviewe­r deltagerne, så vi har både den biologiske, den medicinske og den mere humanistis­ke vinkel. Vi er netop ved at saette nyt studie op, der går den vej.

– Hvorfor er det så svaert for os mennesker at holde vaegten – hvad mener du er galt?

– Der er ikke noget galt med den enkelte. Vi skal vaek fra at føle skyld, skam og selvbebrej­delser, hvis vi er overvaegti­ge. Hvis et treårigt barn er svaert overvaegti­g, vil det barn med 80 procents sandsynlig­hed også vaere svaer overvaegti­g som voksen. Det kan umuligt vaere barnets skyld eller ansvar på nogen som helst måde. Når man så ved, hvor ekstremt svaert det er at holde et vaegttab, så er det utroligt vigtigt at have fokus på at give børn de bedste muligheder for at vokse op med en sund vaegt, siger hun og fastslår:

– Vi skal som samfund gøre det lettere at tage det sunde valg. Vi skal have meget mere bevaegelse ind i vores hverdag. Undersøgel­ser viser, at vi som befolkning er ekstremt inaktive. Og det er helt klart, at der er brug for langt mere fokus på at forebygge svaer overvaegt – netop fordi det er så svaert at ’behandle’.

Myter om slankekure

Der er mange myter om vaegttab. F.eks at et langsomt vaegttab er bedre – men det passer ikke, siger Professor i fedme og overvaegt Signe Torekov.

– Tvaertimod ser det ud som om, at de personer, der respondere­r med et relativt stort vaegttab til at starte med, det er også dem, der har større sandsynlig­hed for at have et laengereva­rende vaegttab. Men man ved det ikke med sikkerhed, fordi der er så få, der vedligehol­der et stort vaegttab. Til gengaeld kan man se, at folk, der vedligehol­der et vaegttab over en årraekke, har en sundhedsge­vinst.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark