Ekstra Bladet

BØRN ER NYSGERRIGE OG IKKE BANGE

Biolog Vicky Knudsen elsker at fortaelle om naturens mangfoldig­hed

- HELLE KASTHOLM HANSEN

For Vicky Knudsen er der ikke noget dyr, vi sagtens kunne undvaere. Faktisk gør hun i sin seneste bog et nummer ud af at fortaelle, om de dyr, ’vi elsker at hade’. Og hun understreg­er, at vores angst eller had primaert skyldes, at vi ikke ved noget eller nok om dyret.

– Dyrene har en berettigel­se, og det gør altså ikke noget, at de er der. Mange har forstået, at der er noget, der hedder biodiversi­tet – og det medfører jo, at ikke al natur skal indordne sig under os mennesker. Vi må prøve at huske, at dyrene ikke er udviklet for at genere os. Tvaertimod.

Den 35-årige biolog og naturformi­dler gør dagligt en dyd ud af at få små og store til at forstå, at både krybdyr, padder og insekter har deres plads i det store puslespil – og det gør hun ved at fortaelle om, hvad det egentlig er f.eks. en edderkop laver.

Vindueskar­men

– Der bor en edderkop i min vindueskar­m. Og siden den flyttede ind, har jeg ikke haft svampemyg i mine planter. Dem har edderkoppe­n aedt – og på den måde passer alle dyr ind i et øko-system, griner hun.

Når Vicky Knudsen i vid udstraekni­ng henvender sig til børnene, skyldes det, at de er mindre fordomsful­de end de voksne.

– De er på mange måder et taknemmeli­gt publikum, for de er nysgerrige og videbegaer­lige. Den frygt, de har for visse dyr, har de typisk arvet fra deres foraeldre. Som udgangspun­kt hader børn ingen dyr. Og man kan få dem til at holde en edderkop og en baenkebide­r eller et stankelben, fordi de synes, at det er sjovt.

Hun tilføjer, at når man siger, at dyr er seje, er børn med på det.

Selvfølgel­ig er det irriterend­e, hvis sneglene aeder ens jordbaer, men så er det jo godt, at der er nogle biller eller tudser, der kan tynde ud i sneglene.

Ubalance

– Vi skal gøre op med vores vanetaenkn­ing om de modbydelig­e krae og i stedet forstå de enkelte dyrs plads. F.eks. har både bananfluer og rotter gjort nytte u udvikling af medicin. Det skal med i overvejels­erne, når dyrene vaegtes. Og så skal vi huske, at jo flere arter, der uddør, des større er risikoen for ubalance i det store system.

Vicky Knudsen understreg­er, at vi – i stedet for at taenke ’dommedag – skal laere at glaedes over og fascineres af mangfoldig­heden af dyr og de enkelte dyrs vilde evner.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark