Ekstra Bladet

FÅ BEDRE INTERNET-DAEKNING I DIT HJEM

TEST: Daekker wi-fi-forbindels­en dårligt i boligen, kan et routersaet med små ’antenner’ løse problemet

- JOHN G. PEDERSEN

Etplanshus­e på op til 200 kvm daekkes fint af i alt tre enheder

Hvis du har prøvet at internette­t fejler, og det totale blackout indfinder sig, ved du, hvor vigtigt en god dataforbin­delse i hjemmet er. Dårlig internetda­ekning tvinger ofte frustrered­e danskere ud i elektronik­varehusene for at købe nyt udstyr.

Den første tanke er, at man skal have en ’extender’. Dernaest er forvirring­en total, når først produkthyl­den åbner sig foran en. Udvalget og maengden af produkter og smarte techudtryk er enorm. Priserne er også meget forskellig­e, og personalet gør det måske ikke meget lettere at vaelge.

Jeg har testet et utal af routere til hjemmet i mange forskellig­e prisklasse­r. Sandheden er, at i de fleste tilfaelde skal du vaere rimelig nørdet for at maerke en forskel, når vi taler om forholdsvi­s billige routere og access points kontra de dyre.

Køb ikke en ’extender’

❘ ’gamle dage’ kunne internetda­ekningen via wi-fi forlaenges med en Wi-Fi □xtender. ❘ dag skal du gå uden om den slags produkter. Du skal i stedet købe et system, der er baseret på ’mesh-teknologi’.

□t mesh-netvaerk kan beskrives som en gruppe af enheder, vi kan kalde dem for ’antenner’ eller ’access points’, der i faellesska­b danner ét samlet netvaerk med ét netvaerksn­avn og én kode.

Derfor består en pakke med mesh-netvaerk typisk af 2-3 enheder. Hver enhed placeres på centrale positioner i hjemmet. Sammen danner disse ét stor radionetva­erk.

Den første enhed tilsluttes din router fra internetud­byderen med kabel. De to andre skal bare tilsluttes strøm.

Store afstande i huset

□tplanshuse på op til 200 kvm daekkes fint af i alt tre enheder. Boliger i flere plan kan vaere en udfordring, og i nogle tilfaelde bliver du nødt til at saette et internetka­bel i det access point, der står laengst vaek.

Hvis du har dette behov, skal dit mesh-system have funktionen ’mesh backhaul’, hvilket også kan findes på wi-fi-systemer i den billigere ende. Backhaul giver mulighed for, at tilslutte et internetka­bel fra routeren, hvor nettet kommer ind i boligen, og ud til det fjerneste access point. De andre access points får deres signaler trådløst og kraever derfor ikke kabeltilsl­utning.

Når alt er på plads, har du et trådløst netvaerk med perfekt daekning i hele boligen.

Skal det vaere dyrt?

Du behøver ikke nødvendigv­is købe de dyreste produkter, medmindre du er entusiast eller technørd.

Jeg har i en periode kørt med et saet til omkring 10.000 kroner.

Dernaest en periode med et andet til omkring 2000 kroner. Helt aerligt har jeg ikke oplevet en forskel. Alle enheder har vaeret online – og jeg har MANG□ – uden fejl. Daekningen har vaeret perfekt.

Det dyreste saet vil uden tvivl vaere bedre, hvis du har store afstande i boligen, da der typisk er plads til større og bedre antenner inde i produktern­e.

□n anden fordel ved produkter i den øvre prisklasse er, at de kan have flere funktioner i den medfølgend­e app – eller ekstramuli­gheder som f.eks. et simkort til en trådløs backupforb­indelse. Det er også i de dyreste systemer, at vi finder de helt nye netvaerkst­eknologier. □ksempelvis wi-fi 6□, som ikke ret mange enheder lige nu kan udnytte.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Internet der bare fungerer i alle afkroge af hjemmet står højt på ønskeliste­n hos mange. Her er et par løsninger i meget forskellig­e prisklasse­r.
FOTO: RITZAU SCANPIX Internet der bare fungerer i alle afkroge af hjemmet står højt på ønskeliste­n hos mange. Her er et par løsninger i meget forskellig­e prisklasse­r.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark