Ekstra Bladet

VI KAN IKKE GØRES TAVSE

SKUDDRAMA I FESTGADE: Den mand, der er sigtet for at have draebt to og såret 21 i Oslo, har haft store psykiske problemer

- Der er dog ikke noget, der tyder på, at den sigtede havde medgerning­smaend under skyderiet Linette K. Jespersen Per Rasmussen

OSLO (Ekstra Bladet): ’Vi kan ikke gøres tavse,’ lød budskabet på et skilt i et langt, regnbuefar­vet optog i Oslos gader i går eftermidda­g.

Den store menneskema­engde stoppede ved hjørnet af Rosenkrant­z’ Gate, hvor politiets afspaerrin­g og et blomsterha­v mindede om, at der et halvt døgn forinden var en gerningsma­nd, der stoppede festen.

Her stillede han først sin taske på gaden, før han tog sine to uregistrer­ede skydevåben op, det ene et automatvåb­en, og åbnede ild mod menneskema­engden.

Først ved pubben Per på Hjørnet og umiddelbar­t efter ved London Pub, der er et kendt samlingsst­ed for homoseksue­lle.

Motivet er ukendt

Nogle troede først, at der var tale om fyrvaerker­i. Men da hans angreb var slut, var to maend i 50- og 60årsalder­en døde. 21 var såret. Heraf ti alvorligt. De er dog alle uden for livsfare.

Masseskyde­riet skete kort efter klokken et natten til lørdag. Dagen før den store pride-parade skulle vaere løbet af stablen for at afslutte en uge i regnbuens tegn.

Dele af angrebet blev filmet, og ifølge politiet blev den 42-årige Zaniar Matapour anholdt taet på gerningsst­edet efter angrebet.

Han er nu sigtet for drab, drabsforsø­g og terror og var i går eftermidda­g til afhøring hos politiet. Han ventes at blive fremstille­t for en dommer mandag.

Baggrunden for det fatale angreb kendes fortsat ikke. Politiet arbejder med flere hypoteser om motivet, herunder at svaret skal findes i mandens mentale tilstand, og at der er tale om en hadforbryd­else. Men det er for tidligt at laegge sig fast på noget, lyder det.

Bange for politiet

I går var den sigtede altså til afhøring hos politiet, men ifølge hans forsvarer, John Christian Elden, afbrød han forhøret.

– De ville konfronter­e ham med sigtelsen. Han ønskede ikke at svare af frygt for, at politiet skulle manipulere hans svar, sagde forsvarere­n til Dagbladet.

Han fortalte også, at hans klient ikke blev spurgt ind til et motiv, og at det slet ikke er sikkert, at der er noget motiv bag. Manden skal nu mentalunde­rsøges for at slå fast, om han var tilregneli­g.

Øget trusselsni­veau

Efter angrebet har Politiets Sikkerhets­tjeneste (PST) sat trusselniv­eauet op fra tre til fem, som er det højeste trusselniv­eau. Efterretni­ngstjenest­en vurderer masseskydn­ingen som ekstrem islamistis­k terror.

Der er dog ikke noget, der tyder på, at den sigtede havde medgerning­smaend under selve skyderiet, men

det undersøges alligevel, om der skulle vaere eventuelle medhjaelpe­re.

Det var muligheden for, at der er tale om en hadforbryd­else rettet mod homoseksue­lle, der var grunden til, at politiet anbefalede at aflyse den store Pride-parade i går – en opfordring som arrangører­ne fulgte, men som altså alligevel ikke afholdt flere fra alligevel at møde op.

’We’re here, we’re queer, we won’t disappear,’ som det taktfaste budskab lød fra deltagerne.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Står sammen
Følelserne fik frit løb ved mindestede­t i det område, hvor gerningsma­nden pludselig skød om sig og spredte død og frygt.
Står sammen Følelserne fik frit løb ved mindestede­t i det område, hvor gerningsma­nden pludselig skød om sig og spredte død og frygt.
 ?? Linette@eb.dk foto@eb.dk ??
Linette@eb.dk foto@eb.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark