Ekstra Bladet

Han var allerede i politiets søgelys

- Faktisk var manden, der bor i Oslo, så sent som i maj til en bekymrings­samtale

Den norske sikkerheds­tjeneste, PST, havde i forvejen den 42-årige sigtede Zaniar Matapour i søgelyset.

Han er norsk statsborge­r, men kom til landet fra Iran med sin familie i starten af 90’erne.

Helt tilbage i 2015 har PST haft kendskab til ham med bekymring om, at han på det tidspunkt blev radikalise­ret og indgik i et ekstremt islamistis­k kontaktnet­vaerk i Norge.

Og faktisk var manden, der bor i Oslo, så sent som i maj til en bekymrings­samtale, fordi han havde vist interesse for ytringer, der oplevelse som en kraenkelse af islam, og viste sympati for islamisk stat.

Det blev dog ikke vurderet, at han var voldsparat.

Og han var ikke en af dem, som politiet var mest bekymret for.

– Vi havde ingen indikation­er før i går, som tilsagde, at vi skulle have en speciel bekymring i forhold til ham, sagde Roger Berg, fungerende PST-chef, på en pressekonf­erence i går eftermidda­g.

Dømt for grov vold

Myndighede­rne var dog klar over, at Zaniar Matapour, som er kendt af politiet for kriminalit­et med vold, trusler og opbevaring af narkotika, havde mentale problemer.

Han fik sin første dom i 1999, hvor han i byretten fik ti måneders faengsel for sin andel i et knivstikke­ri på en natklub i forbindels­e med en skolefest. I ankesagen blev han dog frikendt for at have ført kniven og slap med 30 dages faengsel for grov gadevold i form af slag og spark.

I dommen blev der taget hensyn til hans lave alder og ’åbenbare psykiske problemer’. Og i en kendelse fra 2021 står der, at den sigtede i en årraekke har haft psykiske problemer såsom PTSD, vrangfores­tillinger og koncentrat­ionsvanske­ligheder.

 ?? ?? Den planlagte Pride-parade, der skulle have fundet sted i Oslos gader i går for at hylde LGBT+-rettighede­r, blev aflyst ’efter råd fra politiet’.
Den planlagte Pride-parade, der skulle have fundet sted i Oslos gader i går for at hylde LGBT+-rettighede­r, blev aflyst ’efter råd fra politiet’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark