Ekstra Bladet

TÆT PÅ QATAR-STROFEN

- Jan Jensen JOURNALIST

MED KUN fem måneder til VM i fodbold i

Qatar er det åbenlyst for enhver, at turneringe­n bliver gennemført. Men endnu er det muligt at gøre noget ved situatione­n for de mange migrantarb­ejdere, som stadig lever en trael-lignende tilvaerels­e i den ulidelige varme.

TUSINDVIS af migrantarb­ejdere er døde, siden Qatar i december 2010 fik tildelt VM af en flok korrupte maend i FIFA’s eksekutivk­omité. At de var korrupte, er ikke blot en påstand. Dokumentat­ionen fik vi i retten i New York i slutningen af 2021.

DET VAR USA, der blev snydt ved afstemning­en i 2010, og det var de amerikansk­e ledere, der satte FBI til at kigge FIFA efter i sømmene. Det var et grimt syn. Men på intet tidspunkt har det fået fodboldens ledere, ikke FIFA, ikke UEFA eller for den sags skyld heller ikke DBU, til at kraeve en ny afstemning om VM 2022.

MULIGHEDEN VAR der ellers i 2015, hvor skelettern­e vaeltede ud af skabene i FIFA’s hovedkvart­er på FIFA-strasse i Zürich. Det førte til Sepp Blatter og det gamle regimes fald, men i stedet for at rydde grundigt op, også i Qatar-strofen, valgte den nye praesident, Gianni Infantino, at forlove sig med emiren. Qatar takkede ved at haelde millioner i FIFA’s sponsorkas­ser.

VM BLIVER gennemført. Men hvis fodbolden ikke helt skal tabe ansigt, er det nødvendigt at efterlade en form for arv i Qatar. Den norske fodboldpra­esident, Lise Klaveness, tog tyren ved hornene på FIFA’s kongres i marts i Doha. Hun ønskede forandring­er og forbedring­er på menneskere­ttighedsom­rådet. Det var en staerk tale, men den fik kun en forkølet opbakning fra DBU’s Jesper Møller.

HAN HAR siden stort set forholdt sig tavs i forhold til Qatar. Han er heller ikke med i den delegation af UEFA-lande, som i dag rejser til Qatar for at laegge pres på VM-arrangører­ne. I stedet deltager DBU’s direktør, Jakob Jensen. Delegation­en vil rejse tre punkter over for sheikerne:

Der skalopret teset mi grant arbejderce­nter, h vorde udsat tekan fårets h jael p og hjaelp til at forstå deres rettighede­r.

Der skal skabes en hjaelpefon­d, som sikrer kompensati­on til migrantarb­ejdere, som lider overlast. Amnesty Internatio­nal har foreslået, at landsholde­ne ved VM afleverer deres praemiepen­ge til denne fond.

Endelig skal homoseksue­lles rettighede­r sikres.

I DELEGATION­EN er også Lise Klaveness, som selv lever sammen med en kvinde. I marts i Doha var hun bekymret for sin egen sikkerhed, fordi homoseksua­litet kan straffes med syv års faengsel i Qatar.

NU TAGER hun afsted igen blandt andet for at sikre, at homoseksue­lle fans kan tage til slutrunden. Det er vaeldig fint, men når man har fulgt udviklinge­n i Qatar gennem de sidste mere end ti år, er erfaringen, at Qatar siger det, som kritikerne gerne vil høre.

NÅR DET kommer til stykket, er fremskridt­ene kun ganske få. Qatar er et diktatur styret af emiren og et praesteska­b med rod i shariaen. Og når man ikke vil spille boykot-kortet, ender VM alligevel med at blive det store sportwashi­ng-show.

DET ENESTE, som er muligt at opnå, er migrantarb­ejder-centret. Det vil kunne hjaelpe tusindvis af arbejdere. Her bør også regeringer­ne presse på, men vores egen kan ikke en gang svare på, om Mette Frederikse­n eller andre fra det offentlige Danmark vil kaste glans over slutrunden.

VM ender alligevel med at blive det store sportwashi­ng-show

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Mette Frederikse­n vil ikke fortaelle, om hun har taenkt sig at rejse til VM, og Jesper Møller har vaeret tavs i mange måneder.
FOTO: LARS POULSEN Mette Frederikse­n vil ikke fortaelle, om hun har taenkt sig at rejse til VM, og Jesper Møller har vaeret tavs i mange måneder.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark