Ekstra Bladet

SKAM ER SKIDT

Stina Maria har – tro det eller ej – vaeret tynget under skammens åg. Først da hun tog kampen op mod skammen, kunne hun nyde et godt og givende sexliv, fortaeller hun i denne meget personlige klumme

-

Mange af de henvendels­er, jeg får om sexologisk rådgivning, handler om seksuel skam.

Denne skam kan have vidt forskellig­e ansigter, men en faellesnae­vner er dog, at den begraenser den seksuelle udfoldelse. For eksempel kan en nybagt mor skamme sig så meget over sin ’nye’ krop, at hun gemmer sig bag tøj og dyner eller helt mister lysten til sex.

Andre skammer sig over deres seksuelle lyster og dyrker derfor altid den sikre ’rutinesex’, der naturligvi­s er god nok, men efterlader dem med følelsen af at gå glip af noget i deres liv.

Skammen kan også vise sig som en blokering i forhold til at kunne give sig hen og vaere helt blottet, både fysisk og mentalt, under sex.

Vi skammer os alle sammen – nogle mere end andre naturligvi­s. Skam kommer ind i vores liv ad forskellig­e kanaler som for eksempel foraeldre og andre vigtige personer, samfund, kultur osv. Nogen eller noget har fortalt os, hvad der er rigtig og forkert, og vi ønsker naturligvi­s ikke at vaere forkerte og risikere at blive udstødt.

Skam kan heldigvis overvindes, men først skal man opdage, hvad man skammer sig over.

□r det ens krop? Det at vaere liderlig? At taende på eller gøre saerlige ting?

Når man har opdaget, hvad der er på faerde, skal man stille og roligt øve sig i netop det skamfulde. For skammen mister sin magt, når vi springer ud på dybt vand og oplever, at verden står som før, og at vi ikke bliver forladt, selvom vi har opført os ’upassende’.

Jeg husker selv, blandt mange andre ting, at jeg skammede mig over at onanere. Jeg fortalte det ikke til nogen – end ikke min kaereste. Min største frygt var, at han opdagede mig, mens jeg var i gang. Hvis jeg fandt jeg ham i faerd med at onanere, var jeg heller ikke bleg for at kaste al min skam over på ham og gøre hans onani forkert, så jeg ikke stod alene med følelsen.

Det har kraevet meget øvelse og mod at tage kampen op mod skammen. At turde stå ved, at jeg er sådan én, der onanerer, at kunne gøre det foran min kaereste, at filme det, når jeg er alene, og derefter sende ham videoen, at se ham onanere osv. Men det er det hele vaerd!

Seksualite­ten bliver nemlig langt mere fri og umiddelbar, når den ikke haemmes af skammens begraensni­nger.

kanaler Skam kommer ind i vores liv ad forskellig­e Skammen mister sin magt, når vi springer ud på dybt vand

 ?? MODELFOTO: COLOURBOX ?? Stina Maria skammede sig over at onanere. Hendes største frygt var, at kaeresten opdagede hende, mens hun var i gang, fortaeller hun.
MODELFOTO: COLOURBOX Stina Maria skammede sig over at onanere. Hendes største frygt var, at kaeresten opdagede hende, mens hun var i gang, fortaeller hun.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark