Ekstra Bladet

BALLADESAG KAN RAMME INFANTINO

-

HVIS DET ligner en dårlig gangsterfi­lm, skyldes det nok, at det er en dårlig gangsterfi­lm. Med alt for mange løse ender. Det gaelder for retssagen i schweizisk­e Bellinzona mod de to tidligere fodboldbos­ser, Sepp Blatter og Michel Platini. En sag der sluttede i tirsdags, en dag tidligere end beregnet.

DOMMEN FALDER 8. juli, men uanset hvordan den ender, bliver sagen appelleret af en af parterne til naeste instans. Det er der naeppe tvivl om. For den er er slet ikke slut.

Hele affaeren har udløst en lang raekke spørgsmål, som skal besvares af de juridiske myndighede­r i Schweiz, hvis man overhovede­t skal have tillid til retssystem­et i alpelandet.

Og bliver der efterforsk­et i bund, kan det måske få vitale konsekvens­er for FIFA’s nuvaerende praesident, Gianni Infantino.

SAGEN KORT: I 2011, hvor Sepp Blatter ville genvaelges som praesident for FIFA, udbetalte han omkring 15 millioner kroner til Michel Platini, som selv havde udtrykt ønske om at stille op til valget.

Men Platini trak sit kandidatur. Blatter havde dog brug for Platinis støtte, fordi Muhamed Bin Hammam fra Qatar også ville vaere praesident.

Sheiken fra Qatar faldt dog fra på grund af en korruption­ssag, og Blatter kørte sejren hjem fra spids.

DEN PRAEGTIGE pengeoverf­ørsel blev først kendt i offentligh­eden i 2015, og det er her, mystikken for alvor breder sig. Det var året, hvor schweizisk politi på foranledni­ng af det amerikansk­e forbundspo­liti, FBI, ransagede FIFA’s hovedkvart­er i Zürich samt luksushote­llet Baur au Lac, hvor flere korrupte FIFA-bosser blev taget med hovedet på puden.

I FIFA’s hovedkvart­er blev der beslaglagt tusindvis af dokumenter og andet materiale. Sepp Blatter blev ikke selv lagt i håndjern, men nogle dage efter den voldsomme razzia valgte han at melde sin afgang som praesident for FIFA.

Dermed var vejen banet for Michel Platini, som var en hel fodboldver­dens klare favorit. Men det går ikke altid, som praesten praediker.

FOR TAENK, i bunken af de mange beslaglagt­e dokumenter lykkedes det den schweizisk­e efterforsk­er, Olivier Thormann, at finde lige praecis overførsle­n på de 15 millioner fra Blatter til Platini. Det var som at finde en nål i en høstak.

I SAMME tidsrum valgte Infantinos barndomska­mmerat, Rinaldo Arnold, at aflaegge et besøg hos statsankla­geren i Schweiz.

Det første af en raekke hemmelige møder som senere også involvered­e Infantino selv.

STATSANKLA­GEREN brugte overførsle­n på de 15 millioner til at anlaegge sag mod Blatter og Platini.

De forsvarede sig med, at pengene var resultatet af en gammel mundtlig aftale. Penge som Platini skulle have for arbejde, han udførte som rådgiver for Blatter i årene fra 1998 til 2002. Det var der ingen, der troede på.

DERMED VAR Platini ude af billedet som ny FIFA-praesident. Og halløjsa, så blev Infantino valgt i stedet.

I DE SENESTE uger i retten i Bellinzona har Blatter og Platini holdt fast i deres forklaring fra 2015.

At der var tale om gammel gaeld. Anklageren Thomas Hildbrand, mener der er tale om en ulovlig overførsel, og han har kraevet, at både Blatter og Platini idømmes en straf på et år og otte måneders betinget faengsel samt en prøvetid på to år.

Men svagheden hos anklageren er, at han ikke har kunnet fremlaegge et motiv for overførsle­n.

DET HAR forsvarern­e selvfølgel­ig brugt i deres argumentat­ion for frifindels­e.

Et interessan­t intermezzo undervejs var, at Olivier Thormann, efterforsk­eren der fandt nålen i høstakken i 2015, forklarede i retten, at det gjorde han, fordi FIFA’s davaerende økonomidir­ektør, Markus Kattner, havde gjort ham opmaerksom på den.

DET FIK straks Platinis advokater til at indkalde Kattner som vidne. Det protestere­de både FIFA og anklageren imod, men de tre dommere gav Platinis lejr medløb. Kattner dukkede op dagen efter og fortalte, at han ikke havde tippet Olivier Thormann. Det var praecis, hvad Platini ville høre, så han anlagde straks sag mod Olivier Thormann, ligesom han tidligere har anlagt sag mod Infantino på grund af dennes hemmelige møder tilbage i 2015 med statsankla­geren.

FIFA, som er part i sagen i Bellinzona, har kraevet, at de 15 millioner kroner bliver betalt tilbage. Men det kan blive svaert.

Der er stadig meget, der stinker i affaeren.

De schweizisk­e myndighede­r er nødt til at finde ud af, om Platini har ret, når han haevder, at han var udsat for et komplot udført af Infantino og en raekke folk fra statsankla­gerens kontor. Et komplot der i givet fald sikrede, at Infantino blev praesident for FIFA.

Jan Jensen

EKSTRA BLADETS SPORTSKOMM­ENTATOR

 ?? ??
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? I orkanens øje
Pludselig var Michel Platini ude af billedet som ny FIFA-praesident. Og halløjsa, så blev Gianni Infantino valgt i stedet. Måske har der vaeret urent trav i den forbindels­e.
FOTO: LARS POULSEN I orkanens øje Pludselig var Michel Platini ude af billedet som ny FIFA-praesident. Og halløjsa, så blev Gianni Infantino valgt i stedet. Måske har der vaeret urent trav i den forbindels­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark