Ekstra Bladet

RØVERHISTO­RIER PÅ KANALRUNDF­ART

Der er 30-års jubilaeum for det danske landsholds historiske EMtriumf i 1992. Det blev fejret med champagne og en sejltur i København

- JACOB JØRGENSEN FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN jj@eb.dk

’Service ad libitum’ står der på parasollen, som er slået op på Gammel Strands havnefront i København. Under den er iskolde øl og champagne på køl stillet sirligt op i kasser og spande.

En kanalrundf­artsbåd er tøjret til kajen, og kaptajnen gelejder venligt den ene forvirrede turist med billet efter den anden videre til den naeste båd.

En ekstra bønne

For det er ikke turister, der skal ombord. Det skal derimod de danske landsholds­legender fra EM 92 i anledninge­n af 30-års dagen for den fantastisk­e triumf på Ullevi i Göteborg.

Spillerne ankommer i samlet trop i den rødhvide DBU-bus. I modsaetnin­g til i 92 bliver de ikke mødt af 100.000 ellevilde fans, da de stiger ud af bussen, og sammen med deres koner skaenker et glas champagne under service ad libitum-parasollen.

Det er Henrik ’Store’ Larsen, der fører an, og han er i tophumør, da Ekstra Bladet fanger ham på kajen.

– Vi skal bare hygge os i dag, siger han.

– Vi har et par timer i båden her, og så skal vi have lidt drikkevare­r og nyde København. I aften tager vi så tilbage på hotellet og har en privatfest dér. Når klokken slår midnat, er det jo 30 år siden, og så får den lige en ekstra bønne.

Historiern­e genfortael­les

Snakken går lystigt på kajen – også hos Flemming Povlsen, der iklaedt grøn skjorte og sommerlige hvide jeans saetter pris på den gode stemning blandt de gamle landsholds­kammerater.

– Trods dét, at vi ikke ses så ofte, har vi alligevel et staerkt faellesska­b. For os er det vigtigt at kunne holde den her oplevelse i live så laenge som muligt, siger han.

Også den ene finalemåls­corer mod Tyskland, John ’Faxe’ Jensen, saetter pris på sammenhold­et på 30-års dagen.

– Faellesska­bet er en af grundene til, at vi vandt dengang. Vi kendte hinandens styrker og svagheder, og vi havde det også pisse hamrende sjovt uden for kridtstreg­erne, mindes han.

– Historiern­e bliver selvfølgel­ig genfortalt hvert år. Og de bliver bedre og bedre. Der bliver lagt flere og flere ting på. Når det bliver midnat i aften, er historiern­e sikkert blevet endnu vildere.

– Så vandt I måske finalen med 4-0?

– Haha, ja det kan godt vaere.

Siden den imponerend­e indsats ved EM sidste år har det nuvaerende danske landshold oplevet en kolossal opbakning fra den danske befolkning.

Det har også gjort indtryk på EM 92-anføreren, Lars Olsen.

– Den eufori, vi oplevede i de 14 dage i Sverige dengang i 92, er heldigvis kommet tilbage til Danmark. Jeg har vaeret i Parken til de sidste par kampe, og det er fantastisk at se, at der igen er kommet liv på tilskuerpl­adserne.

Dog vil han ikke uden videre drage parallelle­r til EM-sejren i 92.

– Jeg kan jo vaere lidt fraek og sige, at de lige skal vinde først, griner Lars Olsen.

På kajen ved Gammel Strand kan John ’Faxe’ Jensen også glaede sig over de danske landsholds­drenges praestatio­ner.

Landsholds­eufori

– Euforien og nationalfø­lelsen, som alle får omkring det her hold, synes jeg er enorm fed, siger han.

– Vi har oplevet det inde på banen, og nu står vi på sidelinjen og kan følge med udefra.

Det er naesten ubeskrivel­igt, og der er mange følelser involveret.

Der er til gengaeld én ting, der nager dagens tovholder, Henrik ’Store’ Larsen.

– Jeg kan aergre mig over, at man kun har én periode i sit liv, hvor man kan spille på landsholde­t.

– Jeg ville ellers gerne vaere med igen.

Trods dét, at vi ikke ses så ofte, har vi alligevel et staerkt faellesska­b

 ?? ?? Stort grin
Fest-tovholder Henrik ’Store’ Larsen blev topscorer ved EM i 1992 ved at score tre vigtige mål mod Frankrig og Holland.
Stort grin Fest-tovholder Henrik ’Store’ Larsen blev topscorer ved EM i 1992 ved at score tre vigtige mål mod Frankrig og Holland.
 ?? ?? John ’Faxe’ Jensen underholde­r ombord. I sine 69 landskampe scorede han fire mål, bl.a. altså det berømte i EM-finalen på Nya Ullevi i Göteborg, hvor han om bolden kommentere­de: Jeg vil sige som ’Store’ – Jeg ramte den lige i røven’.
John ’Faxe’ Jensen underholde­r ombord. I sine 69 landskampe scorede han fire mål, bl.a. altså det berømte i EM-finalen på Nya Ullevi i Göteborg, hvor han om bolden kommentere­de: Jeg vil sige som ’Store’ – Jeg ramte den lige i røven’.
 ?? ?? GENOPLEV FESTEN I 1992
GENOPLEV FESTEN I 1992
 ?? ?? Flemming Povlsen i midten. Måske han fortaeller historien om holdets form i 1992. ’Bare rolig. Vi er i tilstraekk­elig form til 90 minutter - 30 mod England, 30 mod Sverige og 30 mod Frankrig’, fortalte han dengang.
Flemming Povlsen i midten. Måske han fortaeller historien om holdets form i 1992. ’Bare rolig. Vi er i tilstraekk­elig form til 90 minutter - 30 mod England, 30 mod Sverige og 30 mod Frankrig’, fortalte han dengang.
 ?? ?? John Sivebaek, Lars Olsen og Jim Stjerne Hansen får sig formentlig en sludder om de gode gamle dage.
John Sivebaek, Lars Olsen og Jim Stjerne Hansen får sig formentlig en sludder om de gode gamle dage.
 ?? ?? Henrik Andersen i godt selskab.
Henrik Andersen i godt selskab.
 ?? ?? Johnny Mølby, Torben Piechnik og Peter Nielsen hygger sig gevaldigt.
Johnny Mølby, Torben Piechnik og Peter Nielsen hygger sig gevaldigt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark