Ekstra Bladet

GUL FEST OG TRAFIKKAOS I VENTE

ALLEZ, ALLEZ, ALLEZ: Det er naeppe gået nogens naese forbi, at Tour de France-karavanen laegger vejen forbi Danmark – her er et overblik over, hvad det betyder for dig

- PETER DEGELKOLV pd@eb.dk

Selvom rytterne først tager hul på Tour de France på fredag, vil afviklinge­n af enkeltstar­ten i København komme til at påvirke trafikken og parkerings­forholdene i hovedstade­n markant over flere dage.

Allerede fra i dag vil store trafikale knudepunkt­er vaere påvirket af, at verdens største cykelløb gaester København.

Fra klokken 20 vil dele af H.C. Andersens Boulevard og området omkring Rådhusplad­sen vaere spaerret, ligesom der vil vaere omfattende forbud mod standsning og parkering på og omkring ruten.

Forbuddet vil gaelde fra på torsdag kl. 9 og frem til lørdag kl. 16.

Selve enkeltstar­tsruten lukkes for al trafik fra på kl. 1 til lørdag kl. 16, hvorfor der forventes et stort pres på vejnettet i og omkring København.

– Store dele af København er lukket, og du vil ikke kunne krydse ruten. Det gør det rigtigt svaert at køre inde i København.

– Vi forventer pres på de veje, der leder ind mod og rundt om København og isaer på Amagermoto­rvejen, Motorring 3 og Ring 3. Meget af den trafik, der normalt kører gennem København, vil køre udenom om byen, siger Charlotte Vithen, der er områdechef i Vejdirekto­ratet.

Forbud fra i dag

Bor du på ruten i København, hvor karavanen laegger vejen forbi, skal du vaere opmaerksom på at flytte din bil, fordi der er omfattende parkerings- og standsning­sforbud på ruten.

Langt de fleste forbud traeder i kraft fra på torsdag, men enkelte steder omkring H.C. Andersens Boulevard vil der vaere forbud for standsning og parkering allerede fra i dag kl. 9.

På onsdag vil der også vaere omfattende afspaerrin­ger bl.a. omkring H.C. Andersens Boulevard og Christians Brygge fra kl. 13 til 23, som gør bilkørsel til og fra indre by meget vanskelig.

I alt 2500 parkerings­pladser inddrages under Tour de France, ligesom flere store parkerings­huse bliver lukket, således at man hverken kan komme ind eller ud.

Trafikken i byen forventes at vaere tilbage til normal på lørdag ud på eftermidda­gen.

Lad bilen stå

Hvis du gerne vil ind og opleve det store show, som Tour de France utvivlsomt er, lyder meldingen: Lad bilen stå!

Det anbefales at benytte offentlig transport som regionalto­g, S-tog og metro til/fra og rundt i byen, hvis du bor i københavns­området.

Dog skal du vaere opmaerksom på, at flere lokale buslinjer vil vaere omlagt. Det vil vaere nemt at komme rundt til fods. For fodgaenger­e vil der vaere 24 gangpassag­er, hvor ruten kan krydses fredag og lørdag, når der ikke kommer ryttere.

I de andre byer, som Tour de France feltet passerer, vil det vaere muligt at komme i bil.

Anbefaling­en er dog fortsat, at man lader bilen stå.

Hvis man alligevel vaelger at tage bilen, er der er etableret parkerings­områder rundt omkring i byerne, hvorfra man kan cykle eller tage tog for at komme i naermere begivenhed­en.

Bemaerk dog, at der skal bookes plads på forhånd for at kunne benytte i parkerings­områderne.

1. ETAPE I KØBENHAVN

På fredag køres første etape af Tour de France med en 13 km enkeltstar­t i Københavns gader.

□nkeltstart­en i København kommer til at påvirke trafikken og parkerings­forholdene i København markant over flere dage.

H.C. Andersens Boulevard er spaerret for bilkørsel og parkering ved start- og målområdet omkring Rådhusplad­sen og Tivoli fra i aften kl. 20 og frem til naeste mandag 5.

Selve ruten afspaerres for al kørsel og trafik fra natten til fredag.

Hele ruten lukkes for parkering fra torsdag morgen.

Tilskuere såvel som lokale borgere bør benytte kollektive transportf­ormer til og fra København, og hvis man skal rundt i byen. Det vil ikke vaere muligt at køre i bil ind til København.

Kilde: Vejdirekto­ratet.dk

2. ETAPE: ROSKILDE-NYBORG

På lørdag cykler rytterne 202 km over Sjaelland til Fyn – fra Roskilde til Nyborg.

Trafikken i og omkring kommunerne Roskilde, Lejre, Odsherred, Holbaek, Kalundborg, Korsør og Nyborg vil vaere påvirket hele dagen. Der må forventes saerligt ekstra rejsetid og risiko for kødannelse i og omkring startbyen Roskilde og målbyen Nyborg.

Skal man ud at køre lørdag, skal man afsaette ekstra god tid og orientere sig om trafikken på forhånd.

Storebaelt­sbroen er lukket i begge retninger lørdag i tidsrummet fra kl. 13 til 18. Vaer opmaerksom på, at motorvejen­e, der fører til Storebaelt­sbroen, kan blive spaerret allerede fra kl. 12.30 af hensyn til trafiksikk­erheden. Motorvejen­e spaerres ved Nyborg V og ved Slagelse V.

Trafikante­r anbefales så vidt muligt at planlaegge at køre, torsdag, fredag eller søndag – og ikke lørdag.

Togtrafikk­en over Storebaelt vil ikke vaere påvirket af nedlukning­en af Storebaelt­sbroen.

Kilde: Vejdirekto­ratet.dk

3. ETAPE: VEJLE-SØNDERBORG

På søndag cykler rytterne 182 km sydpå fra Vejle til Sønderborg.

Trafikken i og omkring kommunerne Vejle, Kolding, Haderslev, Aabenraa og Sønderborg vil vaere påvirket i lange perioder på løbsdagen. Der må forventes saerligt ekstra rejsetid og risiko for kødannelse i og omkring startbyen Vejle og målbyen Sønderborg.

Skal man ud at køre bil søndag, skal man afsaette ekstra god tid og orientere sig om trafikken på forhånd.

Skal man til Billund Lufthavn søndag, skal man køre hjemmefra i ekstra god tid.

Kilde: Vejdirekto­ratet.dk

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN FOTO: LETOURCPH ?? Klar, parat, kør!
Der er fuld fart over feltet, når Tour de France-rytterne saetter sig i sadlen i dette års udgave af Tour de France, der er den 109. af slagsen. Denne gang laegger Danmark asfalt til hele tre etaper.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN FOTO: LETOURCPH Klar, parat, kør! Der er fuld fart over feltet, når Tour de France-rytterne saetter sig i sadlen i dette års udgave af Tour de France, der er den 109. af slagsen. Denne gang laegger Danmark asfalt til hele tre etaper.
 ?? FOTO: ALL STARR PHOTO/LAUGESEN ?? En aegte Tour de France-legende har indtaget København.
FOTO: ALL STARR PHOTO/LAUGESEN En aegte Tour de France-legende har indtaget København.
 ?? ?? FOTO: LETOURCPH FOTO: LETOURCPH
FOTO: LETOURCPH FOTO: LETOURCPH

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark