Ekstra Bladet

TAGER HVERDAGEN TILBAGE NORGE

EFTER ANGREBET: Den bar i Oslo, som to maend blev draebt uden for, er åbnet igen

- Linette K. Jespersen linette@eb.dk Per Rasmussen foto@eb.dk

OSLO (Ekstra Bladet): På det afspaerred­e fortov foran London Pub er der stadig blod og knust glas, der vidner om det brutale masseskyde­ri, som draebte to og sårede 21 natten til lørdag i den norske hovedstad.

Men i går var baren Per på Hjørnet åben igen. Det var ved bordene uden for den, at de to maend i 50- og 60-års alderen var gaester, da den 42-årige Zaniar Matapour tog sine våben op af tasken og spredte død og ødelaeggel­se i centrum af Oslo dagen før den store Pride-parade.

Utrolig kede af det

I en mindebog i baren har en af bartendern­e skrevet ’glaedesspr­eder’ om det ene offer og ’god som guld’ om den anden.

Politiet vil fortsat ikke afsløre navnene på de afdøde af hensyn til de efterladte. Flere af de sårede er blevet udskrevet.

Ejeren af barerne, Tadzedin Fetisi, der bliver kaldt Tasko, går rundt og krammer de gaester, der har sat sig i stolene.

Han er tydeligvis dybt berørt, men giver udtryk for, at det er vigtigt at få hverdagen tilbage.

– Vi kan ikke lade nogen stoppe os, siger Tasko.

Rasende og rystet

Lige før baren åbnede, laeste han en besked højt for alle, hvor han sagde, at de var utrolig traette, kede af det og meget berørte.

– Det er meget svaert for os alle, og vi har brug for ro i sindet til at håndtere det hele. Det er uforståeli­gt og bare utrolig trist, sagde han og fortsatte:

– På vores sted er alle hjertelig velkomne – sådan har det altid vaeret, og sådan skal det fortsaette med at vaere. Altid.

– Nu er vores største ønske at kunne tage hverdagen tilbage og ønske vore gaester velkommen tilbage.

Blandt dem er Heidi Hilmarsdot­ter

Hansen og Morten Bårdsen.

De er stamkunder og var på Per på Hjørnet natten til lørdag, men de gik bare tre minutter før, at skyderiet brød ud.

– Vi skulle med den sidste T-bane. Vi havde snakket om, om vi skulle tage en taxa, men blev enige om, at det var for dyrt.

– Det var rent held, at vi ikke var her, fastslår Heidi Hilmarsdot­ter Hansen, der fortaeller, at hun er både ’rasende, rystet og ked af det’.

– Vi er her, fordi vi vil have hverdagen tilbage, fastslår hun.

Det er meget svaert for os alle, og vi har brug for ro i sindet til at håndtere det hele

 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Natten til lørdag bragte en morder utrygheden til barerne Per på Hjørnet og London Pub, der er samlingsst­ed for homoseksue­lle i den norske hovedstad, Oslo. I går åbnede den første af dem igen.
FOTO: PER RASMUSSEN Natten til lørdag bragte en morder utrygheden til barerne Per på Hjørnet og London Pub, der er samlingsst­ed for homoseksue­lle i den norske hovedstad, Oslo. I går åbnede den første af dem igen.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark