Ekstra Bladet

HAVDE JEG VUNDET VAR JEG DØD

Tidligere udenrigsmi­nister og Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen tog en allersidst­e omgang i ringen med Mikael Bertelsen

- ALEXANDER TØRRING KAMILLE JUL at@eb.dk; kiil@eb.dk

Det var tilsynelad­ende med en smule aerefrygt, da tvvaert Mikael Bertelsen satte sig ned sammen med Uffe Ellemann-Jensen i TV 2programme­t ’Det sidste ord’ til et sidste interview.

Praemissen for programmet var, at det først skulle vises, efter den tidligere Venstre-formand og udenrigsmi­nisters død.

I programmet falder snakken om det skaebnesva­ngre valg i 1998, hvor Uffe Ellemann-Jensen og Venstre tabte folketings­valget til Poul Nyrup og Socialdemo­kratiet.

Allerede inden stemmerne var talt op, havde Uffe EllemannJe­nsen taget beslutning­en om at traede af, hvis han tabte valget.

– Jeg havde hjerteprob­lemer, der markerede sig de kommende år. Hvis jeg blev statsminis­ter, var jeg nok død af det, og så havde vi nok ikke haft den her snak i dag, fortaeller Uffe Ellemann-Jensen.

– Skal jeg forstå det som, at hvis du var blevet statsminis­ter, så var du død af det?

– Ja, så havde vi slet ikke siddet og lavet den her snak.

– Det var de 176 stemmer på Faerøerne, der gav mig en del ekstra år at leve i.

Der var kun én, som ud over Uffe Ellemann-Jensen selv, der vidste, at han ville traede af.

– Det var min kone. Vi havde aftalt, at hvis jeg tabte, så stod jeg af. Og det meddelte jeg samme aften, fortaeller Uffe EllemannJe­nsen.

Forsømte børn

Et liv i toppolitik var desuden ikke uden konsekvens­er for familieliv­et.

– I de år, hvor jeg var politisk ordfører, var jeg stort set aldrig hjemme. Den ene aften skulle jeg til politisk møde i Aarhus – den anden i Aalborg. Så selvfølgel­ig blev mine børn forsømt af mig.

– Jeg er gået glip af samvaer med mine børn. Selvfølgel­ig kan jeg aergre mig over det, jeg er gået glip af, og det mine børn også er gået glip af, fortaeller han.

Det allersidst­e ord fik Uffe Ellemann-Jensen lov til at have – helt for sig selv.

– Tak fordi i gad høre på mig nok engang. Jeg vil gerne slutte i den positive side.

Og herefter sluttede han af med at synge ’What a Wonderful World’.

 ?? FOTO: EMIL HELMS/RITZAU SCANPIX ?? Uffe Ellemann-Jensen døde 19. juni efter laengere tids sygdom. Hans bisaettels­e finder sted fra Holmens Kirke i København i morgen kl. 12.
FOTO: EMIL HELMS/RITZAU SCANPIX Uffe Ellemann-Jensen døde 19. juni efter laengere tids sygdom. Hans bisaettels­e finder sted fra Holmens Kirke i København i morgen kl. 12.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark